Varovné příznaky rakoviny plic

Rakovina je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí. Většina pacientů nemá žádné příznaky, dokud se nemoc nedostane do pokročilejšího stadia. Poté se objevují převážně tyto čtyři varovné signály, tedy pokud jde konkrétně o plíce.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) (2) jsou nejčastějšími typy rakoviny u mužů rakovina plic, prostaty, tlustého střeva, žaludku a jater, zatímco u žen je nejčastější rakovina prsu, tlustého střeva a konečníku, plic, děložního čípku a štítné žlázy. Zatímco příznaky rakoviny jsou často nenápadné, odborníci tvrdí, že jediný a nejlepší způsob, jak zabránit zhoršení této nemoci, je odhalit její příznaky v raných fázích.

Rakovina plic, která je jedním z 10 nejčastějších typů rakoviny, také nenese jasné a snadno viditelné příznaky. To je hlavní důvod, proč je včasná identifikace tak obtížná. Tyto čtyři charakteristické příznaky se začnou objevovat, až když se rakovina rozšíří.

Horečky

Podle lékařů se u pacienta trpícího rakovinou plic často hned ráno projevuje horečka. K tomuto náhlému zvýšení tělesné teploty dochází v důsledku infekce. V praxi to vypadá tak, že se člověk vzbudí zalitý potem (1).

Přetrvávající suchý kašel

Suchý kašel (bez hlenu) déle než 3 týdny není dobrým znamením. Může to také znamenat, že vaše plíce mají co do činění s rakovinnými buňkami a že musíte okamžitě navštívit lékaře. Kašel rakoviny plic obvykle začíná jako suchý kašel, který přichází v křečích. Podle údajů se s ním potýká nejméně 65 procent pacientů (1).

Krev ve sputu

Třetím a nejčastějším příznakem rakoviny plic je krev ve vašem sputu. Sputum, česky hlen (lidově řečeno chrchel), je hustý typ hlenu vytvářený v plicích (1).

Zvětšené lymfatické uzliny

Další změny, které se někdy mohou vyskytnout u rakoviny plic, zahrnují opakované záchvaty pneumonie a oteklé nebo zvětšené lymfatické uzliny (žlázy) uvnitř hrudníku v oblasti mezi plícemi. Častá je ovšem i chronická únava, dušnost, bolest na hrudi a hubnutí bez známé příčiny (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6318240/, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/what-are-the-most-common-types-of-cancers 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat