Každodenní používání internetu může starší jedince ochránit před demencí

Internet jako prevence demence? Prý ano, proto by ho starší lidé měli využívat zhruba dvě hodiny denně. Jejich mozku to jen prospěje!

Internet se osočuje z mnoha věcí. Nadměrný čas trávený u počítačů, tabletů a chytrých mobilních telefonů prý způsobuje závislost, a to zejména na sociálních sítích a on-line hrách. Nemluvě o jeho negativním vlivu na zdraví, vyvolaném sedavým způsobem života, indukcí příznaků stresu a porušením správné životosprávy. Internet jako takový okrádá také o soukromí, poskytuje skvělé anonymní prostředí pro nejrůznější druhy šikany a bankovních podvodů a mnohdy zasahuje i do partnerských vztahů. Navzdory těmto skutečnostem ale dokáže i léčit. Prospívá zejména starším generacím!

Babi, dědo, buďte on-line!

Není pochyb o tom, že demence je strašákem lidí zralého věku. Tohle duševní onemocnění způsobující poruchy intelektu, paměti a vlastně i celé osobnosti si totiž nevybírá a postihnout může opravdu každého. Proto se také klade takový důraz na prevenci, jež zahrnuje pravidelný pohyb, vyvážený jídelníček, udržování normální tělesné hmotnosti, nekuřáctví a hodně omezenou konzumaci alkoholu. Ale pozor, i surfování na internetu může riziko demence výrazně snížit! Tedy alespoň podle překvapivých závěrů studie (1) zveřejněné v magazínu Journal of the American Geriatrics Society.

Každé kliknutí podpoří mozek

Její autoři oslovili vice než 18 tisíc dospělých ve věku 50 až 65 let a několik let sledovali jejich běžné denní návyky i duševní kondici. Nutno zmínit, že žádný účastník na počátku tohoto výzkumu demencí netrpěl. Brzy se ukázalo, že osoby využívající internet mají sníženou pravděpodobnost rozvoje o celou polovinu, což je vcelku zajímavý preventivní recept. A jak dlouho v zájmu ochrany před duševními poruchami na síti brouzdat? Podle expertů jsou to dvě hodiny denně. Je úplně jedno, zda tento čas lidé využijí k nákupům, čtení receptů, vyhledávání informací nebo rezervaci dovolenkových pobytů, buď jak buď, mozku to prý prospěje.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6127001/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat