Mátové osvěžovače vzduchu do auta uklidňují nervozitu řidičů

Jste příznivcem máty? Kromě svého domova s ní můžete vyvonět i automobil. Ukázalo se, že její osvěžující aroma uklidňuje nervozitu řidičů a výrazně zlepšuje jejich pozornost. Našla se snad nová prevence dopravních nehod?

Blíží se léto, které je vždycky ve znamení cestování. Považujete se za klidného řidiče, kterého nevyvede z míry vůbec nic? Anebo vás nesmírně vytáčí, když vám někdo nedá přednost a chodci se po přechodech provokativně courají v želvím tempu? Pokud za volantem prožíváte doslova infarktové stavy, chce to asi nový osvěžovač vzduchu. Hledejte ten, co voní po mátě!

Vzteklouny mění v beránky

Máta peprná je taková bylinková stálice. Zmínky o jejím mnohostranném využití lze dohledat už v egyptských lékařských textech pocházejících z roku 1550 př. n.l. Nejeden léčitel ji doporučuje na žaludeční potíže, oslabenou imunitu, nespavost, ucpané dýchací cesty, žlučové kameny, bolesti zubů i hlavy a utlumení tvorby mateřského mléka. Běžně se také uvádí, že mírní záněty, působí proti bakteriím, zlepšuje chuť k jídlu a zvyšuje tělesnou kondici. Jako by těch plusových bodů u máty nebylo až dost, ukázalo se, že také uklidňuje nervozitu řidičů a dokonce snižuje jejich agresivitu (1). Zavládne na silnicích konečně zavládl klid? No mohl by!

Dýcháním k vnitřní harmonii

Že by mátové osvěžovače vzduchu měly patřit k povinné automobilové výbavě, to prokázal jeden zajímavý britský výzkum (2) publikovaný v časopise Human Psychopharmacology: Clinical & Experiment. Jeho autoři, kterými jsou odborníci z Northumbrijsé univerzity, došli k závěru, že sloučeniny obsažené v mátě mají na mozek velice příznivé účinky, proto pomáhají utlumit deprese, úzkosti i nervozitu, což je samotný kořen „silničního vzteku“. A co víc – díky této osvěžující a pronikavé vůni jsou prý řidiči celkově pozornější, čímž se pochopitelně snižuje i riziko dopravních nehod. Tohle se hodí přece každému, no ne?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103722/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.2865






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat