Mátové osvěžovače vzduchu do auta uklidňují nervozitu řidičů

Jste příznivcem máty? Kromě svého domova s ní můžete vyvonět i automobil. Ukázalo se, že její osvěžující aroma uklidňuje nervozitu řidičů a výrazně zlepšuje jejich pozornost. Našla se snad nová prevence dopravních nehod?

Blíží se léto, které je vždycky ve znamení cestování. Považujete se za klidného řidiče, kterého nevyvede z míry vůbec nic? Anebo vás nesmírně vytáčí, když vám někdo nedá přednost a chodci se po přechodech provokativně courají v želvím tempu? Pokud za volantem prožíváte doslova infarktové stavy, chce to asi nový osvěžovač vzduchu. Hledejte ten, co voní po mátě!

Vzteklouny mění v beránky

Máta peprná je taková bylinková stálice. Zmínky o jejím mnohostranném využití lze dohledat už v egyptských lékařských textech pocházejících z roku 1550 př. n.l. Nejeden léčitel ji doporučuje na žaludeční potíže, oslabenou imunitu, nespavost, ucpané dýchací cesty, žlučové kameny, bolesti zubů i hlavy a utlumení tvorby mateřského mléka. Běžně se také uvádí, že mírní záněty, působí proti bakteriím, zlepšuje chuť k jídlu a zvyšuje tělesnou kondici. Jako by těch plusových bodů u máty nebylo až dost, ukázalo se, že také uklidňuje nervozitu řidičů a dokonce snižuje jejich agresivitu (1). Zavládne na silnicích konečně zavládl klid? No mohl by!

Dýcháním k vnitřní harmonii

Že by mátové osvěžovače vzduchu měly patřit k povinné automobilové výbavě, to prokázal jeden zajímavý britský výzkum (2) publikovaný v časopise Human Psychopharmacology: Clinical & Experiment. Jeho autoři, kterými jsou odborníci z Northumbrijsé univerzity, došli k závěru, že sloučeniny obsažené v mátě mají na mozek velice příznivé účinky, proto pomáhají utlumit deprese, úzkosti i nervozitu, což je samotný kořen „silničního vzteku“. A co víc – díky této osvěžující a pronikavé vůni jsou prý řidiči celkově pozornější, čímž se pochopitelně snižuje i riziko dopravních nehod. Tohle se hodí přece každému, no ne?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103722/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.2865






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat