Plynatost po porodu je realitou mateřství

Jestli je to teď nějaká útěcha, nejste zdaleka první maminka, která zažila poporodní plynatost, a určitě nebudete poslední. Nadýmání, zácpa, a právě plynatost jsou s mateřstvím „jedna ruka“. Kde je příčina?

Nejenže se staráte o novorozence, ale také procházíte řadou fyzických změn. Poporodní období s sebou přichází nejrůznější nepříjemnosti, mezi které se řadí deprese, úzkost, oteklá prsa, plynatost a nadýmání. Proč se to děje?

Po porodu si můžete všimnout některých změn v svém trávicím systému. Mnoho novopečených maminek pociťuje nadýmání a zácpu, bez ohledu na to, zda porod proběhl vaginálně nebo císařským řezem. Ve většině případů se jedná o normální součást přechodu, kterým tělo v tuto chvíli prochází. A všechny tyhle věci s tím mají souvislost!

Poranění pánevního dna

Oslabené nebo poraněné pánevní dno může vést k plynatosti i anální inkontinenci. A ano, pokud vás to zajímá, není-li „podvozek“ v kondici, spouští i vaginální prdy, pro které má angličtina laskavý termín „queefing“.

Hormony

Po porodu hladiny progesteronu a estrogenu v těle poměrně výrazně klesají. Oba tyto hormony hrají roli při trávení a jejich rychlý ústup může trávicí systém zpomalit. Výsledek? Plynatost, zácpa, nadýmání. Jaká zábava!

Epiziotomie

Epiziotomie neboli nástřih hráze je nejčastějším porodnickým výkonem, při kterém se udělá malý řez v oblasti mezi řitním otvorem a vagínou. To může vést k anální inkontinenci a dalším zažívacím problémům.

Strava

Možná, že právě teď vykazujete extra citlivost na některé potraviny. Vyhýbat se zpracovaným potravinám není špatný nápad. Některým maminkám také pomáhá omezit laktózu (mléčné výrobky) a fruktózu (ovoce). A mimochodem, zvěsti o fazolích jsou pravdivé – obsahují složité cukry, jež vašemu tělu ztěžují jejich rozkládání.

Zdravotní stav

Za plynatostí toho stojí mnohem víc. Onemocnění střev, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a divertikulitida mají vážný dopad na trávicí systém. Pokud vaše příznaky nezmizí nebo se zhorší, obraťte se na svého lékaře, aby vyloučil další viníky. Je třeba uvést, že poporodní plynatost by se měla sama vyřešit zhruba do měsíce po porodu. Po uplynutí této doby již není na co čekat.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320196/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat