Masturbace zahalená závojem vedlejších účinků

Masturbace je o používání vlastních rukou (nebo hraček… či čehokoli jiného, co vás zajímá), a jejím primárním účelem je sexuální potěšení. Má nějaké vedlejší účinky, kupříkladu hormonální nerovnováhu?

Možná máte potíže s početím, nebo vás trápí únava, nepravidelný menstruační cyklus, bolestivá menstruace, masná a aknózní pleť, chloupky na obličeji, popřípadě váhové výkyvy. Děláte si starosti s tím, že viníkem je (nadměrná) masturbace? Nemusíte! Onanie hormony z rovnováhy nevychyluje!

Erotické hrátky, které neubližují – aspoň většinou

Vlastně se jedná o velmi zdravou, příjemnou aktivitu, díky které se dá experimentovat s tím, co vás vzrušuje. Navíc je to nejbezpečnější způsob intimní zábavy (1). (To proto, že neexistuje téměř žádné riziko přenosu pohlavně přenosných chorob.) Použité hračky stačí umýt a bezpečně uložit. Tak odkud se fáma a masturbaci a hormonální nerovnováze vlastně vzala?

Úleva od únavy i stresu

Těžko říct, její původ je nejistý. Možná vznikla proto, že onanie vliv na hormony sice má, ale ne negativním způsobem. Orgasmus uvolňuje dopamin (chemikálii „potěšení“) a oxytocin (hormon „připoutání“). Při sexu i „samohrátkách“ se dále produkuje serotonin, což může být důvod, proč jste uvolnění, v dobré náladě a vážně si potřebujete zdřímnout. Sexuální vzrušení také mění hladiny prolaktinu. Ale to je tak všechno – ani jedno nemá reálný dopad na hormonální nerovnováhu nebo plodnost (1).

Kdy zajít k lékaři?

V každém případě hormony patří mezi chemické posly, které koordinují různé procesy v těle. Jsou důležitou součástí růstu a vývoje a klíčovou roli hrají i v metabolismu, sexuálních funkcích, reprodukčním zdraví a náladě. Hormonální nerovnováha přitom může nastat, když máte příliš mnoho nebo naopak příliš málo jednoho nebo více hormonů (2).

To většinou vede k určitým zdravotním stavům, jež vyžadují lékařské ošetření, jako je onemocnění štítné žlázy. Nebo neplodnost, syndrom polycystických vaječníků (lze označit za onemocnění metabolické a současně také endokrinní povahy), změny nálady, deprese, nízké libido, nadměrné ochlupení na těle (hirsutismus), vaginální suchost, akné, nespavost, nevysvětlitelné přibírání nebo hubnutí. Při jakémkoli podezření kontaktujte svého lékaře (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9794105/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700394/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat