Děti s nadváhou mohou mít zhoršené kognitivní funkce

S kily navíc dnes bojují miliony a miliony lidí. A že jde jen o estetickou potíž? Kéž by. Nadváha, a to zvláště dětem a dospívajícím, zhoršuje činnost mozku.

Nadváhou, či dokonce obezitou trpí zhruba 650 milionů dospělých, 340 milionů dospívajících a 40 milionů dětí. Tedy alespoň podle Světové zdravotnické organizace, která odhaduje, že se do roku 2025 tato čísla ještě o něco zvýší, kvůli čemuž moderní populace rozhodně nebude v té nejlepší kondici (1). Problém je to přímo gigantický, a to hlavně pro mozek mladších generací.

Jsem těžší, proto se hůře soustředím!

Podle nejnovější americké studie uskutečněné Bostonskou dětskou nemocnicí mají děti s nadváhou ve srovnání s jejich štíhlejšími vrstevníky výrazné rozdíly v kognitivních funkcích. Tyto poznatky, které byly zveřejněny v magazínu International Journal of Obesity (2) u lékařů vyvolávají velké obavy, a to oprávněné. Prostřednictvím zmíněného výzkumu se totiž zjistilo, že mozkové okruhy, jež jsou zodpovědné za paměť, soustředění, schopnost učení, pozornost i zpracovávání emocí bývají u jedinců s vyšší tělesnou hmotností méně organizované a nedostatečně propojené, kvůli čemuž se objevují potíže s myšlením i logickým uvažováním.

Všechno souvisí se vším

Dle názoru hlavní autorky studie Cateriny Stamoulis je proto velmi důležité sledovat zdraví mozku dospívajících, zvláště pokud mají nadměrné hodnoty BMI. Dospívání je podle ní klíčové období, kdy se mozek velmi aktivně vyvíjí a kdy se frontální oblasti mozku, které se podílejí na vyšších kognitivních funkcích, enormně mění a jsou proto velmi náchylné k chybnému zapojení. Bohužel tohle není první studie, která předpovídá děsivé scénáře. I trochu starší výzkum, jenž byl publikován v časopise Journal of Neuroscience (3), prokázal, že nadváha značně omezuje mozkovou sílu a výkonnost, proto někteří odborníci požadují, aby byla překlasifikována a označována jako porucha vývoje mozku.

Zdroje: (1) www.who.int/news/item/04-03-2022-world-obesity-day-2022-accelerating-action-to-stop-obesity, (2) www.nature.com/articles/s41366-023-01303-7?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100093539&CJEVENT=8d14bbceff7e11ed826d8a810a18b8fb, (3)www.jneurosci.org/content/38/41/8889






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat