Překvapivé příčiny infekce močových cest

Infekce močových cest je zánětlivé onemocnění, které umí potrápit nejednu ženu. Věřila byste tomu, že ho může způsobit i konzumace masa, kolo nebo kondom?

Už zase cítíte to nepříjemné pálení v intimní oblasti? Pokud vás infekce močových cest navštěvuje často, viníkem asi nebudou klasičtí pachatelé, jako je prochladnutí či mokré plavky. Kde je tedy problém?

Nikdo si nemůže být jistý

S nechvalně známou infekcí močových cest má své neblahé zkušenosti každá druhá žena. Třeba australské statistiky uvádí, že je tato svízel příčinou 2,5 milionu návštěv praktického lékaře ročně, přičemž může i za 100 tisíc výprav na pohotovost a 75 tisíc případů nutné hospitalizace (1). Ovšem situace je dost podobná i v jiných zemích, tudíž je jasné, že tahle zákeřná infekce může postihnout kohokoli. Ale proč vlastně? Tyto příčiny vás asi překvapí.

Konzumace masa má svá uskalí

Bakterie Esherichia coli (E. coli) je obvykle spojována s průjmem a zvracením, což samozřejmě není žádná hitparáda. Nedávno však američtí vědci z univerzity George Washingtona zjistili, že kmeny této bakterie nalezené v mase bývají odpovědné i za infekce močových cest, kterých mají na svědomí až osm procent (2). V řízku by zrod těchto nepříjemných problémů čekal asi málokdo, že? A co teprve další viník…

Kolo jako nepřítel?

Přemýšlíte, že byste na vlastní nohy vyzkoušela vychvalovanou cyklistiku? Nejdřív si zhodnoťte pro a proti. Ačkoli má tento sport své nesporné výhody, z výzkumů vyplývá, že zapálené cyklistky jsou k uvedené patálii výrazně náchylnější. Prý dokonce tolik, že i plavkyně, které často pobývají v mokrých plavkách, jsou na tom mnohem lépe (3). Nebudou bezpečnější kolečkové brusle?

Temná stránka kondomu

Pojďme se podívat na kondomy. Každý odborník by dal ruku do ohně za to, že jsou pro bezpečný sex naprosto nezbytné. Jenže ouha! Jistý problém je tu také. Tato ochranná pomůcka, jež bývá potažena spermicidním lubrikantem, riziko infekce močových cest podstatně zvyšuje (4). Co naplat, jistější bude asi nitroděložní tělísko nebo staré dobré pilulky.

Zdroje: (1) www.outbreakproject.com.au/2020/11/17/australias-multi-billion-dollar-superbug-crisis/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352771423000381, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29548713/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9472209/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat