Naučte se rozpoznat rozdíl mezi úpalem a úžehem

Že úpal vzniká kvůli dlouhému vystavení slunci? Tak to se pletete, svým způsobem může člověka dostihnut i ve stínu. A čím přesně se liší od úžehu? Pro všechny případy si raději osvěžte pravidla první pomoci.

S rostoucím příslibem vzrušujících letních dobrodružství přichází riziko mnoha nevítaných komplikací, které by mohly vaše idylické prázdninové plány náhle ukončit. Umíte rozeznat úpal od úžehu? Že je to jedno a totéž? Tak tomu nevěřte!

Není teplo jako teplo

Vystavování se slunci, tropická vedra, vysoká vlhkost a nedostatek hydratace jsou klíčovými přispěvateli k rozvoji úpalu i úžehu. A co hůř – není neobvyklé, že k obojímu dochází současně. Úpal označuje stav, kdy je vaše tělo přehřáté, k čemuž dochází při příliš dlouhém pobytu v prostředí s velmi vysokou teplotou. To může být kdekoli od zavřeného auta až po malý a omezený prostor. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení tedy ve skutečnosti není na vině přímé sluneční světlo, ale spíše vytrvalé teplo.

Pozor na naše nejmenší

K nejohroženějším jedincům patří děti, senioři, lidé s nadváhou a pacienti s kardiovaskulárními problémy. Nedostatečná hydratace brání přirozené termoregulaci organismu, přičemž se omezuje produkce potu, kterým se tělo může ochlazovat a snižovat tělesnou teplotu. Zatímco úpal se projevuje horečkou, zrychleným dýcháním, nevolností a zvracením, při úžehu, který vzniká v důsledku dlouhého pobytu na slunci, dochází k přehřátí mozku. A to je ten hlavní rozdíl – úžeh přehřeje „jen“ mozek, kdežto úpal celý organismus. Co si v těchto situacích počít?

Chce to hlavně chlad a klid

Lehké případy lze zvládnout doma, ovšem v těch vážnějších je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc a do jejího příjezdu sledovat životní funkce postiženého. Základní zásadou při úpalu i úžehu je snížení celkové tělesné teploty pacienta. Pozor však na průvan a klimatizaci – extrémní změna teplot může způsobit nevítaný šok. Určitou úlevu přinesou studené obklady a pomalé podávání tekutin, nejlépe pak po lžících, což zmatenému trávicímu systému prospěje. Odborníci doporučují minerálky, slané vody, čaje a izotonické nápoje. Postižená místa na pokožce lze zklidnit chladícími prostředky s obsahem panthenolu nebo vitaminu E.

Zdroj: www.canadian.cz/en/articles-and-news/the-hidden-dangers-of-summer-days-sunburn-vs-heatstroke/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat