Postupy odhalující, zda se váš tinnitus zlepšuje

Tinnitus je chronický stav, kdy lidé mohou slyšet zvuk v uchu nebo hlavě bez jakéhokoli vnějšího zdroje. Dá se u nich určit nějaká forma pokroku? Poslední slovo má audiolog!

Názory se různí. Zatímco jeden lékař říká, že na „hučení v uchu“ neexistuje lék, ten druhý je optimističtější a doporučuje různé léčebné postupy, jako je kognitivně behaviorální a rekvalifikační terapie. Jednou z možností je i terapie zvukem, díky které šum ustupuje do pozadí.

Kvalitní spánek? Neznám!

Lidé trpící tinnitem často hlásí bzučení, zvonění, syčení, pískání a další podobné neduhy a vinou toho si stěžují na sníženou kvalitu života i narušené spánkové vzorce. (Chronický ušní šelest údajně trápí 10–15 % populace.) (1)

Mezi nejčastější důvody, proč se tinnitus objevuje, patří ušní infekce, vystavení hlasitým zvukům, poškození sluchového systému, které souvisí s věkem, výkyvy krevního tlaku či obtíže s krční páteří. Zlepšení tohoto stavu závisí na závažnosti a příčině, přičemž v současné době nejsou dostupné žádné medikamenty, které by ho přes noc vyléčily (1).

Jak se měří pokrok?

Na základě délky trvání obtíží lékaři rozlišují akutní tinnitus, který není tak častý jako chronická varianta. Ten trvá méně než šest měsíců. Po odbourání spouštěče, třeba zánětu nebo úrazu hlavy, se nervové buňky v mozku regenerují a sluchové vjemy postupně vymizí. Ostatní případy se označují spíš za tinnitus chronického charakteru. To, že tinnitus „slábne“, znamená, že se člověk může lépe soustředit, dobře spát a cítit se emocionálně klidnější. Tlak uvnitř ucha se v některých případech časem začíná snižovat a co je nejdůležitější, začíná se snižovat objem tinnitu (2).

Objektivní testy

Kromě subjektivních měření mohou audiologové, jež se zabývají vyšetřováním sluchu, léčbou a rehabilitací sluchově postižených, provádět různé sluchové testy i pro objektivní hodnocení. Na základě toho poznají, zda se tinnitus skutečně zlepšuje. Většinou se však pacienti musí smířit s tím, že se problémů nikdy úplně nezbaví (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430809/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2686891/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat