Co stojí za zarudnutím penisu? Toto jsou nejčastější příčiny

Zarudnutí penisu může mít několik příčin a důvodů. Některé z nich mohou být běžné a dočasné, zatímco jiné mohou naznačovat potenciálně závažnější problémy. Mohou se týkat jak mladých chlapců, tak mužů ve vyšším věku.

Příznaky spojené se zarudnutím žaludu a předkožky penisu se mohou lišit v závislosti na příčině. Kromě samotného zarudnutí mohou zahrnovat svědění, pálení, bolest, otok, výtok nebo vředy.

Některé příčiny mohou být spojeny i s jinými potížemi, jako je bolest při močení, problémy s erekcí nebo celkové nepohodlí.

Je také důležité rozlišit, zda je zarudlý pouze žalud penisu, nebo zda je zarudlá i předkožka. Jedná se o problém všech věkových skupin chlapců i mužů. Obvykle nejde o závažné problémy, ale i ty se mohou objevit.

Pokud se objeví zarudnutí penisu a doprovází ho neobvyklé příznaky, jako je silná bolest, vředy, výtok, otok nebo změny v močení, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Podráždění, nebo alergie

Stejně tak nemusí za problémem hned stát pohlavně přenosná nemoc nebo nevěra. Časté jsou příčiny, jako je místní podráždění, alergie a podobně. Běžně dochází k zarudnutí penisu po nošení těsného a neprodyšného oblečení. V takovém případě působí na mužské genitálie teplo a vlhko, což vede k nežádoucímu přemnožení mikroorganismů v této oblasti.

Zarudnutí se objevuje také jako alergická reakce. Ta může být způsobena kosmetickými přípravky, pracími prostředky, používáním aviváže nebo i materiály, které přicházejí do styku s pokožkou penisu.

V těchto případech je nutné se v budoucnu vyhnout kontaktu s alergenními látkami, nosit volnější a vzdušnější oblečení. Je také nutné alergie identifikovat. Muži s alergickými reakcemi by tedy měli navštívit alergologa, který provede testy na alergii. Tyto testy pomohou identifikovat konkrétní alergeny, na které je muž citlivý.

Problém s diagnózou balanopostitidy

Zánět žaludu a předkožky, jinak nazývaný balanopostitida, je také onemocnění, které má mezi svými projevy zarudnutí penisu a předkožky. Toto onemocnění zahrnuje zánět žaludu penisu (balanitidu) a zánět předkožky (postitidu). U mužů se jedná o poměrně častý problém. V literatuře se uvádí, že jde o problém, který postihuje přibližně 1 z 20 mužů.

Kromě zarudnutí se projevuje také otokem, svěděním, pálením a bolestí v oblasti žaludu a předkožky. Může se také objevit hnisavý výtok, vyrážka nebo tvorba malých vřídků. V některých případech se může vyskytnout také problém s přetažením předkožky.

Příčiny balanopostitidy jsou různorodé. Patří k nim nesprávná hygiena, nadměrná vlhkost v této oblasti, podráždění nebo alergická reakce na některé látky, jako je mýdlo, lubrikační gely, spermicidní přípravky, kondomy nebo latex.

Právě nedostatečná hygiena je častou příčinou balanopostitidy. Dochází k ní, pokud se pravidelně neodstraňují zbytky smegmatu. Jedná se o produkt předkožkových žláz tvořící bělavou hmotu s odloupnutými buňkami, která se hromadí pod předkožkou. To může podporovat růst bakterií a zánět.

Léčba a její podcenění

Nedostatečně léčená balanopostitida má různé důsledky. Mezi ně patří rozšíření do okolních oblastí, jako je močová trubice a močový měchýř. To následně způsobuje močové infekce.

Opakované nebo chronické záněty pak vedou k jizvení, zúžení předkožky a omezení jejího pohybu (fimóza). V některých případech může dojít ke komplikacím, jako je absces, vznik vředů nebo přilnutí předkožky ke žláze penisu.

Léčba balanopostitidy závisí na příčině a závažnosti stavu. Základem léčby je správná hygiena a udržování čistoty v oblasti penisu. Doporučuje se omývat penis jemným neutrálním mýdlem a teplou vodou a poté jej důkladně osušit. Pokud je přítomna infekce, může lékař předepsat lokální antimikrobiální nebo protizánětlivé krémy či masti.

V některých případech může být nutné použít antibiotika nebo jiné léky na předpis. V závažných nebo opakujících se případech může být doporučena chirurgická léčba, například odstranění jizvy nebo úprava předkožky.

Kvasinky a bakterie

Častou příčinou zánětu žaludu a předkožky je kvasinka Candida albicans. Tento typ zánětu se nazývá kandidová balanitida nebo balanopostitida. Candida albicans se přirozeně vyskytuje v různých částech těla, včetně ústní dutiny, trávicího traktu a genitálií.

Za určitých podmínek, jako je oslabený imunitní systém, nadměrná vlhkost nebo snížená hygiena, se však kvasinky mohou nekontrolovaně množit a způsobit zánět.

Kromě kvasinek (Candida albicans) se mohou množit i další mikroorganismy a paraziti způsobující zarudnutí žaludu penisu a předkožky. Může jít o bakterie streptokoků a stafylokoků. Jsou to běžné bakterie, které jsou příčinou infekce v oblasti žaludu penisu a předkožky.

Tyto infekce se projevují zarudnutím, otokem, bolestí a také přítomností hnisu nebo nepříjemného zápachu. Léčba se obvykle provádí pomocí antibiotik, která jsou účinná proti konkrétním bakteriím.

K parazitům patří například svrab. Jedná se o parazitární infekci způsobenou původcem svrabu (Sarcoptes scabiei). Tento parazit se může množit v oblasti žaludu penisu a předkožky. Způsobuje pak silné svědění, zarudnutí, vyrážku a výskyt malých červených skvrn nebo pupínků. Léčba svrabu spočívá v používání antiparazitárních léků, například krémů s permethrinem

Jiné důvody vzniku zánětu

Důvodem vzniku zánětu u mužů však nemusí být pouze nedostatečná hygiena nebo alergie. Muž totiž může mít v těle také nadbytek cukrů ze stravy, což působí jako živná půda pro vznik dalších problémů.

Stejně tak cukrovka a zvýšená hladina cukru v krvi a následně v moči je jako živná půda pro přemnožení bakterií a parazitů. Problémy mohou způsobit i některé léky, jako jsou antibiotika, projímadla, analgetika (léky na tlumení bolesti a horečky), prášky na spaní.

Dalším důvodem vzniku těchto problémů je dráždivý základ. Může se jednat o podráždění a alergie při používání sexuálních pomůcek, čisticích a pracích prostředků. Rizikovým faktorem je také předkožka přesahující žalud penisu.

Bakterie a paraziti se mohou přenášet také pohlavním stykem, zvláště při probíhajícím zánětu u partnera. Rizikové je také  časté střídání partnerů – mikroflóra sexuálních partnerů si na sebe musí také "zvyknout". Problémem však může být i oslabená imunita.

Formy průběhu zánětu

Zánět žaludu a předkožky může mít samozřejmě různé formy, které se projevují různými příznaky. Buď se jedná o prostý zánět (balanoposthitis simplex), nebo o zánět s těžším průběhem, jako například balanoposthitis erosiva et gangraenosa při infekci s tvorbou gangrény.

Balanoposthitis simplex je obvykle způsobena infekcí kvasinkami nebo bakteriemi. Projevuje se zarudnutím, otokem a svěděním žaludu penisu a předkožky. Může se objevit také pálení nebo bolest.

Erozivní a gangrenózní forma je závažnější a je obvykle způsobena intenzivním zánětem a infekcí. Vyznačuje se tvorbou bolestivých vředů a často se objevuje gangréna (odumření tkáně). Tento stav vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc a léčbu.

Další příznaky

Kromě zarudnutí penisu a předkožky se mohou objevit i další příznaky. Objevuje se svědění a pálení, bolest při močení, nepříjemný zápach, výtok z penisu, otok a opálený vzhled žaludu penisu a předkožky.

V tomto případě se projevuje lepkavou a napjatou pokožkou žaludu a předkožky, šupinami, žlutými puchýři nebo popraskanou kůží. Objevují se také problémy při intimnějším styku nebo pohlavním styku.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat