Lidé užívající kombinace různých léků jsou více ohroženi vedlejšími účinky

Někteří odborníci tvrdí, že lidé, kteří dlouhodobě užívají kombinace různých léků, jsou ohroženi nežádoucími vedlejšími účinky. Co je na tom pravdy?

Pilulka ráno, v poledne i večer… Nemůžete bez ní žít? Pokud to tvrdí váš lékař, nejspíš byste mu měli věřit, ale každá mince má dvě strany. Nová studie publikovaná v odborném časopise British Journal of General Practice (1) potvrdila souvislost mezi staršími lidmi užívajícími kombinaci různých léků a větším rizikem nežádoucích účinků. Jedná se přitom o první studii tohoto typu, jež sledovala 592 účastníků ve věku nad 70 let, a to po dobu šesti let.

Co všechno se může stát?

Cílem bylo určit, které vedlejší účinky léků se objevují častěji než ty jiné. Příkladem je nevolnost, bolest hlavy nebo sucho v ústech, což se řadí mezi mírnější potíže. Mezi horší projevy dopadu užívání medikamentů pak patří zmatek, halucinace a žaludeční rozrušení.

Celkově akademici zjistili, že jeden ze čtyř lidí měl během šesti let alespoň jednu zdravotní příhodu, kterou byl nucen konzultovat se svým lékařem. Osm lidí kvůli vedlejším účinkům muselo navštívit nemocnici, případně se hospitalizovat.

Čím víc léků, tím větší problém

U osob užívajících pět až devět léčivých přípravků se vyskytla téměř dvakrát větší pravděpodobnost nežádoucích účinků – ve srovnání s těmi, kteří užívali méně než pět medikamentů. Lidé na deseti a více lécích inklinovali k potížím víc jak třikrát častěji. Rovněž došlo k rozdílům mezi biologickými pohlavími: starší ženy kombinaci léčiv snášely hůř než muži.

Diskutabilní jsou hlavně léky na srdce a antibiotika

Vědci zároveň odhalili i to, jaké typy léků dělají největší zmatek. Podle nich jsou to léčiva na srdeční a oběhové stavy, antibiotika a léky proti bolesti. I proto je důležité, aby nejen praktičtí lékaři věnovali vedlejším účinkům léčiv zvýšenou pozornost, o užívaných medikamentech je také dobré poradit se s lékárníkem, který má větší přehled o případných rizicích. Samozřejmostí by měly být pravidelné lékařské kontroly.

Zdroje: (1) www.bjgp.org/content/73/728/e211 - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat