Šťastní lidé pijí více alkoholu

Pít na žal? To se dneska nenosí. Lidé po sklence sahají spíše tehdy, když mají dobrou náladu a cítí se šťastní. Ale nevydrží jim to dlouho. Alkohol ničí nejen radost, ale i celkové zdraví.

Zapít rozchod, rozvod, výpověď v práci, nedobrovolné stěhování či jiný životní karambol? Běžná praxe. Ostatně, víme o tom své, že? Ne snad, že by to něčemu pomohlo. Právě kvůli tomuto „depresivnímu pití“ to vypadá, že se alkohol konzumuje především ve smutku. Jenže opak je pravdou. Mnohem více lahví se totiž otevírá ve veselém rozmaru!

Je hezky, proč si nedat drink?

Ne, v dnešním světě se nepije na žal, ale spíše z radosti. Upozorňuje na to velmi rozsáhlý výzkum (1) Americké psychologické asociace, do něhož bylo zahrnuto 12 tisíc respondentů ze Spojených států, Kanady, Francie a Austrálie – to aby se vyloučilo nepsané pravidlo „jiný kraj, jiný mrav“ a závěry se netýkaly pouze americké populace. Z nashromážděných poznatků jasně vyplynulo, že lidé pijí mnohem více alkoholu ve dnech dobré nálady, a když se cítí šťastní. Pravděpodobnost, že v optimistickém rozpoložení sáhnou po sklence, je prý vyšší o bezmála 30 procent. Ovšem s pláčem či úsměvem, dobře to není tak jako tak.

Hrozba úmrtí? Ta je tu vždycky

Metla lidstva představuje jeden ze čtyř hlavních viníků chronických onemocnění. Světová zdravotnická organizace varuje, že právě ona stojí v pozadí pěti procent veškerých případů předčasného úmrtí po celém světě (2). Je vskutku podivné, že mnohé láká především ve chvílích psychického blaha. Alkohol je, jak známo, spolehlivý tlumič, a to naprosto všeho. Veselí po něm tedy rozhodně nevydrží dlouho. Nápoje určené výhradně pro dospělé navíc slibují kocovinu, která se projevuje únavou, bolestí hlavy, nevolností, zvýšenou citlivostí na světlo i zvuky, nechutenstvím, zvracením, podrážděností a nadměrným pocením.  

Zdroje: (1) www.psycnet.apa.org/buy/2023-79626-001, (2) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat