Vnitřní pocit je založený na důležitých procesech v mozku

Myslíte si, že vám váš žaludek vždycky odhalí váš vnitřní pocit? Na rozdíl od toho, co naznačuje jeho název, je vnitřní pocit spíše šestý smysl a je založený na důležitých procesech v našem mozku.

Řekli byste, že máte dobrý cit? Cítíte intuitivně, co je správné, když děláte důležitá rozhodnutí? Nebo si raději vedete seznamy pro a proti, které vám pomohou racionálně vybrat tu nejlepší možnost? Ve skutečnosti tyto dvě cesty nejsou tak vzdálené. Nezáleží na tom, zda se řídíte žaludkem nebo hlavou, všichni máme předpoklady pro obojí. Protože základ jak pro racionální rozhodování, tak pro vnitřní pocit leží v mozku.

Vědomé a nevědomé části mozku

Náš mozek má vědomé části, především v prefrontálním kortexu. Používáme je, když o něčem konkrétně přemýšlíme nebo když se na věci nebo situace díváme racionálně a analyzujeme je.

Existuje ale také mnoho nevědomých částí. A tyto nevědomé části také vykonávají důležitou práci, ale protože tyto procesy běží automaticky na pozadí, často je přehlížíme. Každou minutu nám do mozku proniknou tisíce informací. Nevědomá část je nejprve filtruje, takže si jich opravdu všimneme jen několik. Naše nevědomí zpracovává nejrůznější informace, aniž bychom si toho všimli: věci, které vidíme a slyšíme, poučení z našich zkušeností, ale také stopy z našich orgánů.

Jak vzniká naše intuice

Náš mozek ale dokáže ovlivňovat orgány a jejich funkce i naopak. Informace, které náš mozek zpracovává pouze podvědomě a které vědomě nevnímáme, mohou mít vliv na naše dýchání, naše srdce a naše trávení. Náš mozek také zpracovává vzorce, které náš mozek rozpoznal z uložených zkušeností, a poté nám zpřístupňuje informace získané z toho ve formě pocitu střeva.

Máte občas pocit, že něco není úplně v pořádku? Neumíte to racionálně vysvětlit, vlastně je všechno v pořádku – ale máte nějak špatný pocit v žaludku? Možná je to pracovní nabídka, která na papíře zní skvěle. Plat je v pořádku, úkoly znějí zajímavě, ale nějak nejste skutečně přesvědčeni?

Tato intuice nemusí mít nic společného s esoterikou nebo šamanstvím – může být jednoduše založena na informacích, které máte pohřbené hluboko ve svém mozku, ne ve vědomé části, ale v té nevědomé. A protože vám nejsou přímo přístupné, vaše nevědomí vám vysílá signál v podobě zvláštního pocitu ve střevech.

Jak toho využít

V podstatě potřebujeme a používáme obě části našeho mozku, jak tu nevědomou, tak i tu vědomou. I velmi analytické typy, které by se označily za pragmatické lidi, pravděpodobně každý den udělají stovky rozhodnutí na základě své intuice. Protože kdybychom při každém malém rozhodnutí, které musíme v běžném životě udělat (třeba na semaforu, při jídle, v supermarketu atd.), museli používat rozum, úplně by nás to paralyzovalo. Proto je důležité pochopit, že náš mozek využívá různé zdroje.

Ve složitých situacích, které jsou nám známé, se většinou spoléháme na svou intuici (například v dopravě). V jednoduchých situacích, které jsou nám neznámé, jako je nákupní rozhodování, nám pomáhá naše mysl a vědomé myšlení a zpracovávání informací. Ve složitých, nových situacích obvykle funguje kombinace vědomých a nevědomých částí našeho mozku. To je jistě nejobtížnější forma rozhodnutí, když věci zvažujeme analyticky a zároveň konzultujeme svůj vnitřní pocit.

Takže až budete mít příště nepříjemný pocit nebo nevysvětlitelnou tendenci v obtížné situaci nebo při rozhodování, váš mozek se vám pravděpodobně snaží sdělit něco, co už podvědomě víte.

Zdroj: www.nih.gov/news-events/news-releases/sixth-sense-may-be-more-just-feeling, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2267391/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat