Pro snížení krevního tlaku pomohou ranní rituály

Víte, že ráno bývá krevní tlak vždycky o něco vyšší, proto je výskyt srdečních komplikací pravděpodobnější? Dejte si tedy pozor na kávu a nezapomeňte se nasnídat. Divy udělá i pětiminutová meditační technika!

Arteriální hypertenze nemá pověst tichého nepřítele jen tak pro nic za nic. U většiny lidí nepřichází s kdovíjak varovnými příznaky, takže si jí mnozí ani nevšimnou. Postupem času však může vysoký krevní tlak, který zůstává nekontrolovaný a neléčený, poškodit různé části těla, a to včetně tepen, srdce, mozku, ledvin i očí (1).

Hrozba, která si nevybírá

„Naštěstí existují jednoduché změny životního stylu, které můžete provést, abyste svůj tlak přirozeně snížili. Zejména pak ráno, protože v tomto čase se tlak ještě zvyšuje, čímž je výskyt srdečních chorob pravděpodobnější,“ vysvětluje americký kardiolog John Higgins (2). Jaké návyky si osvojit, aby se předešlo nejhoršímu?

S kávou opatrně

I vaše ranní dávka kofeinu může s hypertenzí hodně souviset. Zvláště pak v případě, že si nedáte jeden šálek, ale rovnou dva nebo dokonce tři. Přesný důvod je stále předmětem diskuzí, někteří odborníci se domnívají, že kofein blokuje hormon rozšiřující tepny, zatímco jiní z toho osočují nadledvinky, které po kávě uvolňují větší množství adrenalinu. „Dva až čtyři šálky kávy obvykle zvýší systolický krevní tlak asi o 8 mmHg a diastolický o 6 mmHg,“ vypočítává jmenovaný lékař. Co takhle bezkofeinová verze kafča?

Nasnídejte se

Vynechávání snídaně se hypertenzí spojuje neustále (3). Tak pozor na prázdný žaludek! Ideálním občerstvením jsou ořechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Kardiolog John Higgins doporučuje i ovoce, konkrétně pak kiwi, banán a jablko. Pokud si pro probuzení a dobré snídani hodíte ještě nějakou meditační techniku, klidně pětiminutovou, i tímto způsobem tlak o něco snížíte (4).

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20045868, (2) www.livestrong.com/article/13778733-morning-habits-for-lower-blood-pressure/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35284139/, (4) www.health.harvard.edu/heart-health/meditation-and-a-relaxation-technique-to-lower-blood-pressure







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat