Důvody, proč se potíte i s deodorantem a antiperspirantem

Ráno si ho vetřete či nastříkáte do podpaží a očekáváte, že budete vonět až do večera. Jako vždycky! Ovšem to se nestane. Umí si vaše tělo na deodorant i antiperspirant postupem času vybudovat toleranci, kvůli čemuž se sníží jeho účinnost?

Našli jste svatý grál své celodenní svěžesti. Prostředek, který příjemně „klouže“ po vašem podpaží, omezuje pocení a neutralizuje obtěžující zápach. Už to ani nemůže být lepší! Jenže jednoho dne jako by tenhle parťák přestal fungovat. Vážně se to může stát?

Není jedno jako druhé

Zatímco deodorant obsahuje přísady, které maskují a neutralizují typické aroma potu, složky v antiperspirantu blokují potní kanálky, čímž uvolňování potu obecně zabraňují (1). To je hlavní rozdíl mezi těmito produkty, takže je nelze házet do stejného pytle. Ale dnes to není o odlišnosti v působení, ale o tom, že se najednou po aplikaci jednoho či druhého rozhodně necítíte svěže. „Je velmi nepravděpodobné, aby se vaše tělo těmto prostředkům přizpůsobilo natolik, že prostě přestanou být funkční,“ upozorňuje americká certifikovaná dermatoložka Lauren Fine, čímž vylučuje první možný důvod. Tak v čem to vězí?

Že by stres a nevhodná hygiena?

Pot je velmi složitý proces a organismus může takto reagovat v reakci na celou řadu různých podnětů, nejčastěji pak ze stresu a úzkosti. „Zvýšený stres způsobuje i zvýšené pocení a tím i větší zápach. To je pravděpodobně to, co stojí za změnou účinnosti využívaného produktu, jehož síla pro vás přestává být dostačující,“ domnívá se jmenovaná dermatoložka. Ale pozor, je tu další faktor, kterým se možná všechno vysvětluje. Je jím nadměrná hygiena! „Pokud si při mytí drhnete paže až příliš agresivně, ovlivní to mikroflóru kůže, s čím úzce souvisí i pozměněný tělesný zápach,“ vysvětluje Lauren Fine. Váš deodorant ho v současné době nemusí omezit i kvůli konzumaci obzvláště kořeněných jídel. Svou roli tu podle uvedené expertky mohou hrát i hormonální změny.

Zdroje: (1) www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/difference-between-deodorant-and-antiperspirant, (2) www.livestrong.com/article/13762161-deodorant-stopped-working/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat