Soda a ocet. Dvojka, kterou bude vaše domácnost milovat

Stále více lidí svůj domov udržuje čistý bez chemických přípravků. A nejen pro ně je základem takového nechemického úklidu ocet a soda. Na co všechno můžete tuhle kombinaci využít?

Čisté a svěží ručníky či ložní prádlo

Zkuste při příštím praní nahradit sodou prací prášek (stačit by mělo asi ½ šálku) a namísto aviváže použijte ocet. Prádlo vyndáte úžasně čisté, a co víc, krásně měkké (nebojte, vůně octa po pár minutách sušení zmizí v nenávratnu).

Dezinfikovaná toaleta

Nemyslete, že pro hygienicky čistý záchod je nutné použít silnou chemii! Nasypte do mísy ½ šálku sody, zalijte ½ šálku octa a nechejte pěkně 10 minut působit. Pak toaletu umyjte jako kdykoli jindy.

Pomoc při ucpaném odpadu

Nasypte do odpadu šálek sody a zalijte ji šálkem octa. Zakryjte (například pokličkou) a nechejte působit. Přibližně po 20 minutách nalijte do odpadu horkou vodu (její teplotu volte s ohledem na materiál trubek – pokud jste si jistí, že vydrží i vroucí vodu, využijte toho). A je hotovo!

Lesklá žehlička

Občas se stane, že v záchvatu žehlení na žehličku „připečeme“ nějaký ten kousek látky. Taková připálenina se dostává dolů jen těžko, většinou s pomocí přípravků, o jejichž složení a vlivu na zdraví či životní prostředí ani nechceme vědět. Zkuste ale smíchat sodu s octem, aby vznikla hutnější pasta, kterou budete žehličku potírat.

Bělostné spáry

Máte-li dlažbu, moc dobře víte, kolik dá práce udržet spáry mezi dlaždicemi čisté. Zkuste do nich nasypat sodu a zastříkat je octem (nejlépe z lahvičky s rozprašovačem). Až odezní reakce mezi oběma „čistidly“, dlažbu umyjte.

Lesk pro stříbro

Zašlé stříbrné příbory po babičce nebo šperky? Smíchejte v misce díl sody, díl octa, díl soli a stejný díl vroucí vody, pečlivě promíchejte, až se pevné přísady rozpustí, a vložte stříbro. Po 30 vteřinách (maximálně 1 minutě) stříbro vyjměte a vyleštěte měkkým hadříkem. Bude jako nové!

Pánve jako nové

Pokud se vám na pánvi usadily odolné nečistoty, nalijte do ní trochu vody, přidejte šálek octa a přiveďte téměř k varu. Stáhněte z plotny a přisypte 2 lžíce sody. Nechejte působit do vychladnutí a poté umyjte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat