Máte rády čerstvý džus? Kupte si citrusovač

01.04.2010 | Bydlení a design

I přesto, že reklamy říkají, že i v krabici jsou 100% džusy bez konzervantů, není nad chuť čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Poradíme vám,jak si vybrat do kuchyně pomocníka, který vám s tímto, často opravdu nelehkým úkolem pomůže.

Výběr citrusovače samozřejmě podřídíme tomu, jestli jej využíváme příležitostně k vymačkání citronu do čaje či na vaření, anebo jestli si doma denně vyrábíme čerstvý džus z citrusových plodů. Účelu budou odpovídat nejen technické, ale i finanční nároky.

Pár kapek do čaje

Pokud u nás připadá v úvahu jen první varianta, spokojíme se s klasickým odšťavňovačem ve tvaru zvrásněného vajíčka. Může být připevněn na misku, ale někdo více ocení variantu ve tvaru bodce. S ním šťávu vléváte přímo do určené nádoby. Výhodou je, že díky sklonu při držení, efektivněji využíváte investovanou sílu. Jednoduchý odšťavňovač v plastové variantě nás bude stát jen několik desítek korun, ceny začínají už na dvacetikoruně. Pokud budete ochotni zaplatit za nápad či známou designérskou značku, musíte se ale i v případě plastového lisu připravit na výdaj přesahující tisíc korun.

TIP: Vybrat si můžete například ruční citrušovač z Ikei za méně než 30 Kč nebo plastovou lodičku od dokuchyne.cz

Pozor na kov

Nerezové výrobky jsou stylově atraktivnější nebo přesněji, elegantnější. Častěji zde, spíš než vtipná, najdeme jednoduchá, klasická řešení. Materiál má skvělé vlastnosti, nemusíme se bát o poškození výrobku – za to všechno si samozřejmě oproti totožnému výrobku v plastovém provedení připlatíme. Rozdíl v ceně ale nemusí být výrazný. Věc má však jinou slabinu – odborníci na výživu varují před tím, že při styku s kovem přichází ovoce a zelenina o vitaminy. Pokud se s něčím takovým nechcete smířit, vsaďte na materiály, které používaly naše babičky – sklo či porcelán. Jejich cena začíná také na desítkách korun, klasickou „lodičku“ z porcelánu s pětiletou zárukou koupíte například u Tescomy za 199 korun.

TIP: Prohlédněte si citrusovače od Tescomy z kovu a z keramiky.

Pastva pro oko

Pokud si ale potrpíte i na design, máte z čeho vybírat. Mezi mechanickými odšťavňovači jistě stojí za pozornost „vychytávky“ renomovaných produktových návrhářů. Odšťavňovač Joseph Joseph má pod lisovací plochou připevněnou „lopatičku“. Jejími otvory jako cedníkem vytéká šťáva a pecičky zůstávají zachyceny v nádobě. Za tento nápad, který ale v praxi nemusí každému vyhovovat, zaplatíte skoro pět set korun.

TIP: Libí se vám stylový citrusovač s cedníkem a nálevkou nebo ten ve stylu čínského klobouku?

I s nádobou

V letním parnu ale jistě nepohrdnete odšťavňovačem s karafou . Vymačkaná šťáva stéká přímo do nádoby klasického tvaru, pecky zůstávají v horním plastovém prstenci a vajíčko, pomocí kterého citrusy zpracujete, slouží zároveň jako estetický uzávěr. Tento stylový lis zakoupíte za 1500 korun.

TIP: Hodí se vám domů citrusovač s karafou?

Pákový lis

Milovníci čerstvých džusů se ale spíše poohlédnou po odšťavňovačích, které jim ušetří práci. Tuto službu pro vás může udělat pákový lis. Dužinu pasíruje efektivněji, a tedy s větším ziskem tekutiny, ale stejně není tak výkonný jako elektrické přístroje. To je při ceně, která určitě vystoupí přes pět set, spíše k tisícovce, pro mnoho uživatelů málo, a tak upřednostní elektrický odšťavňovač.

TIP: Prohlédněte si pákový lis na citrusy v chromovém provedení za necelé 2 tisíce korun.

Citrusovače s motorem

V této kategorii existuje velké množství typů. Některé kuchyňské roboty mají v příslušenství citrusovač a nebo jej lze dokoupit a nemusíte si tak pořizovat další přístroj. Pokud ale chcete samostatný citrusovač, bude se jeho cena pohybovat od několika set korun, až po tisíce.
Princip je takový, že hrot, poháněný motorkem, rotuje a rukou na něj přitlačujete rozkrojený plod. Některé citrusovače mají dva odšťavňovací hroty, jeden větší na pomeranče a grepy, druhý menší na citrony a limetky, jiné disponují jen jedním, výrobci uvádějí, že univerzálním hrotem. Výhodou motorového odšťavňovače je, že nemusíte tlačit na plod a otáčet s ním, abyste získali šťávu. Tohle vše za vás udělá motor, a navíc mnohem efektivněji.
Pokud děláte domácí džus často a ve větším množství, můžete si pořídit přístroj, kdy nemusíte pomeranč držet rukou, ale má výklopnou hlavu, která jej přimačkává sama.

TIP: Velký výběr citrusovačů s motorem v hodnotě od 1490 Kč až po luxusní za 16900 Kč najdete na citrusovace.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat