Zbytečné chyby při zařizování obýváku

Vzhledem k tomu, že nyní trávím poměrně dost času, měl by být pro nás domov útulným a příjemným prostředím. Obývací pokoj je centrem dění každého bytu. Nejenže v něm tráví rodina spoustu času, ale vodíme sem i návštěvy. A tak si na jeho zařizování většina z nás dává opravdu záležet. To ovšem neznamená, že se při tom nedopouštíme základních chyb. Kterých?

Designová pohovka, na které se nedá sedět

Na první pohled vám v obchodě padla do oka, vypadá prostě dokonale a už ji vidíte ve svém obýváku, kde nad ní vzdychají všichni příchozí, protože je prostě krásná a designově nadčasová. Jenže pozor, sedačka je především od toho, aby se na ní dalo sedět (ostatně odtud její název, že). A na to jako by někteří designéři zapomínali. Sice navrhnou dokonalý doplněk do bytu, ale pokud vám neposkytuje dostatečné pohodlí, co s ní? Jestliže si nejste při nákupu například jisti tím, zda pohovka poskytne dostatečnou oporu vašim unaveným zádům, porozhlédněte se po jiné.

Sedačka u zdi

To je klasika českých obýváků. Sedačka po vybalení putuje pěkně k některé z obvodových zdí pokoje. A to je škoda. Takové řešení je samozřejmě ideální pro garsonky a malé obýváky, ale pokud jen trochu můžete, posuňte sedačku pěkně do prostoru. Paradoxně se váš pokoj opticky zvětší! A vy získáte místo třeba na knihovnu.

Nedostatek světla

Čím svítíte v obývacím pokoji? Většina lidí odpoví, že lustrem, protože jiný zdroj světla ani není potřeba. Jenže to se mýlí. Jediný zdroj neposkytuje dostatečné množství světla, což může vést k rychlé únavě očí. Mnohem lepší je vybavit obývák hned několika lampami, bodovými světly apod. tak, aby byl zajištěn dostatek světla ve všech jeho koutech.

Spousta suvenýrů

A další nešvar (nejen) českých domácností. Police a poličky prohýbající se pod tíhou nejrůznějších suvenýrů z cest, sošek, obrázků, zkrátka větších či menších lapačů prachu. Samozřejmě to neznamená, že byste se vzpomínek na místa či přátele, které tyto věci často reprezentují, měli vzdávat. Jen se to nesmí přehánět. Proč jim nevěnovat jen jedno místo a čas od času je nevyměnit? Pokoj bude působit upravenějším dojmem a nebudete mít tolik práce s úklidem.

Polštářky na pohovkách či křeslech nebyly jen jakési výmysly našich babiček a maminek – měly své kouzlo a poslání. Jednak mohou být skvělým způsobem, jak obohatit jinak celkem nudný interiér, jednak vám poskytnou pohodlí, které po náročném dni jistě oceníte. Dokáží pomoci od bolesti zad, uleví unaveným nožkám, podepřou bolavý krk…

Design na pohled, ne na užívání

Spousta lidí se při zařizování obývacího pokoje soustředí spíše na to, jak budou prostor vnímat jejich hosté, než na to, jak jej budou využívat oni sami, třeba po příchodu z práce. A tak vytvoří pokoj, z něhož by měl jistě radost každý designér, ale když chtějí strávit příjemnou chvilku s rodinou, zjišťují, že sedačka je v nesprávném úhlu k televizi, že na zemi není dostatek místa pro hraní, že konferenční stolek je příliš nízký… V první řadě vždy pamatujte na své potřeby a preference!

Nevhodné závěsy

Závěsy vždy vybírejte tak, aby interiér doplňovaly nejen barevně, ale také funkčně. Pokud bude jejich hlavním úkolem zabránit slunečním paprskům v proniknutí do pokoje, vsaďte na pevnější, silnější látku. Dejte ale pozor na příliš těžké materiály a tmavé barvy, prostor opticky zmenšují (nicméně ve velkých obývácích vypadají skvěle). Jestliže plní závěsy jen funkci dekorační, dejte si na jejich výběru opravdu záležet – mohou podtrhnout kouzlo interiéru. Velmi častou chybou je nevhodná délka závěsů. Platí, že by měly dosahovat téměř na zem. Kratší závěsy totiž pokoj opticky zmenší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat