Vařte jako celebrity: Tři nej recepty herců ze seriálu Cesty domů

O režisérovi Jiřím Adamcovi je všeobecně známo, že má nevyčerpatelné množství energie a stále něco tvoří nebo podniká. Proto v den, kdy zrovna nenatáčel seriál Cesty domů, pozval své kolegy do hotelu U Prince.

V srdci Prahy si spolu s nimi nejen pochutnával na vybraných českých specialitách, ale také se pod vedením mistra kuchaře Milana Hrušky naučil připravovat klasická česká jídla moderním způsobem.

Na vyhlídkové terase hotelu U Prince na Staroměstském náměstí si tak režisér a jeho herci dopřáli nejen kulinářské hody, ale také se potěšili jedním z nejkrásnějších panoramatických výhledů na historické centrum města, jemuž na obzoru vévodí Pražský hrad. Užili si tak zároveň zážitků chuťových i zrakových.

Společnost se u stolu sešla opravdu vybraná. Svůj čas si na netradiční výuku vaření našel diváky velmi oblíbený herec Alois Švehlík, který v seriálu hraje Rudolfa Bernáta, šéfa kardiochirurgie. Proces přípravy velkolepé večeře sledoval ostřížím zrakem podobně, jako v seriálu dohlíží na chod svého oddělení.

Společně s ním přišla herečka Míla Šplechtová, která nejen, že hraje Rudolfovu partnerku Mílu Jírovou, ale také je jeho partnerkou na divadelní scéně činohry Národního divadla. I ji vaření baví a umí se kolem plotny pěkně otáčet. „Myslím, že jsem dobrá kuchařka, alespoň všichni říkají, že jim ode mě chutná. Vařím všechno, českou, italskou i jinou kuchyni,“ říkala herečka. V restauraci U Prince pomohla mistrům kuchařům s přípravou karlovarského knedlíku.  

Mezi pozvanými hosty byl také Petr Kostka, v seriálu nekompromisní a neúplatný státní zástupce Hlaváček. „Já jím všechno, nemám oblíbené nebo neoblíbené jídlo. Do kuchyně se moc nehrnu, pomáhat mám dokonce zakázané,“ přiznal herec. Možná proto tak fascinovaně zíral na šéfkuchaře Milana Hrušku, jak krájí cibuli a zelí. Pak si půjčil nůž a také si to zkusil. „Rád bych uměl takhle mistrovsky krájet cibuli. Budu to doma zkoušet a koupím si na to také tak vysoký nůž a použiju fígle, které jsem se tu dozvěděl,“ říkal herec se smíchem.

Ani Pavel Soukup, jinak kapitán kriminálky Robert Vejnar, doma moc často nevaří. Přesto kuchařům oloupal jablko k ochucení zelí. Pavla zaujal netradiční recept na přípravu tradiční české kachny. „Je to velmi zvláštní kombinace, ale kachna na tento způsob zůstane neuvěřitelně šťavnatá, a je to opravdová  pochoutka“, konstatoval herec

Jiří Adamec nezapřel režiséra ani v restauraci. Ale nezapřel ani gurmána, který rád vaří. Na všechno se vyptával, a dokonce chvílemi i kritizoval. „To je ale žalostně málo, takhle bych to já neodflákl,“ stěžoval si, když sledoval, kolik borůvek dává mistr kuchař do tvarohových knedlíků. Přesto si na nich nakonec pochutnal a uznal, že borůvek v nich bylo tak akorát. Jiří Adamec jako znalec vín také ocenil kombinaci lahodných francouzských vín s jídlem, krásou terasy Restaurantu U Prince a nádherným výhledem na Prahu.

Naučte se i vy recepty na zajímavé kulinářské zážitky, kterými můžete překvapit svou rodinu a známé.

VÝVAR Z HOVĚZÍ OHÁŇKY      

Klasická hovězí polévka, která dříve patřila ke každodennímu menu ve všech restauracích, se k nám dnes vrací obohacená o chuť cherry.     

Suroviny:

* 500–600 g oháňky                        
* 1 l pitné vody                    
* 1 polévková lžíce soli (dle chuti)                     
* 5 zrníček  celého pepře                  
* 500 g  kořenové zeleniny
* 1 ks cibule
* 3–4 kuličky nového koření   
* stonek petrželové natě                    
* 1 polévková lžíce Sanderman cherry              

Postup:                  
1. Omyjeme oháňku, rozsekáme na menší kusy, vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou a dáme vařit. Když se nám polévka zavaří, ztlumíme, přidáme celý pepř, cibuli a pozvolna vaříme.
2.
Po jedné až dvou hodinách přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, kterou jsme nakrájeli na menší kusy.
3.
Chceme-li použít tuto zeleninu jako vložku, vyndáváme ne úplně uvařenou, aby byla na skus polotvrdá. Kdo použije pouze vývar, doporučujeme dochutit cherry Sandermanem.       

TAŽENÉ KACHNÍ STEHÝNKO A GRILOVANÉ PRSÍČKO PODÁVANÉ S ČERVENÝM ZELÍM A KARLOVARSKÝM KNEDLÍKEM

Kachna trochu jinak, než jsme zvyklí. Prsa vykostíme a grilujeme na minutku. Kachní stehna táhneme v kachním sádle, díky tomu zůstanou krásně šťavnatá a měkká. Šťávu připravujeme ze zbylého skeletu kachny, kořenové zeleniny a červeného vína. Vše redukujeme do úplného zhoustnutí šťávy. Červené zelí zahušťujeme čerstvým jablkem a zavařeninou.

Suroviny:
* 1 ks ( 2,5 – 3 kg) kachny                           
* 1 kávová lžička celého kmínu                 
* špetka soli                
* 1 polévková lžíce protlaku
* 100g kořenové zeleniny
* 1 ks cibule
* 2 dcl  červeného vína
* 250 g zelí hlávkového červeného
* pitná voda                   
* 1 ks cibule 
* 0,01 l olivového oleje
* 0,05 l (dle chuti) oleje vinného červeného
* špetka soli                
* 100 g jablek
* 8 g cukru
* 0,05 l červeného vína
* 1 polévková lžíce zavařeniny rybízové
* 1 ks celé skořice
* 150 g rohlíků – den starých              
* 120 g mléka                        
* 2 ks vajec                         
* špetka soli
* stonek petrželové natě                   
* 1 polévková lžíce hrubé mouky

Postup:  

1. Kachnu vykostíme, prsa zvlášť, kůži stáhneme, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a necháme odpočinout. Kachní stehýnka necháme v celku s kůží, osolíme a okmínujeme. Zbylé sádlo a kůži vyškvaříme. Do kachního sádla vložíme stehna a necháme táhnout 2 až 3 hodiny. Zbytek kostí rozsekáme, orestujeme s kořenovou zeleninou, přidáme lžíci protlaku, zalijeme 2 dcl červeného vína a vodou. Necháme vařit. Po rozvaření zeleniny scedíme a šťávu redukujeme, až do mírného zhoustnutí.               
2. Rohlíky z minulého dne nakrájíme na kostky. Vejce pečlivě oddělíme na bílky a žloutky. Žloutky rozšleháme s trochou mléka, mírně osolíme, přidáme mouku, nakrájenou žemli, petrželovou nať a sníh, vyšlehaný z bílků. Vše promícháme. Z lehkého těsta tvarujeme knedlíky, které zabalíme do fresch fólie nebo utěrky. A vaříme v páře 20 minut.                              
3. Zelí očistíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na nudličky. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji, přidáme zelí a dusíme na mírném ohni. Po chvilce přidáme vinný ocet, sůl, cukr, celou skořici a dusíme. Před dokončením přidáme nastrouhané jablko a rybízovou zavařeninu. Vaříme do rozvaření jablka, které nám zelí spolu se zavařeninou zahustí.                              

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ BORŮVKAMI, PODÁVANÉ SE STROUHANÝM TVAROHEM, MÁSLEM A CREME FRAICHE

I dnes se určitě dá srovnat náš dezert s populárními dezerty, jako jsou cheescake a mrkvánek, které nabízejí v každé restauraci, a určitě se rádi vracíme k tradicím i v moderní kuchyni.

Suroviny:
* 0,15 kg polohrubé mouky
* 0,25 kg měkkého tvarohu
* 1 ks žloutků                         
* špetka soli
* 0,05 kg tvrdého tvarohu – na ozdobu dle chuti                     
* 2 polévkové lžíce másla                         
* 2 kávové lžíce moučkového cukru                   
* 100 g borůvek – čerstvé nebo mražené  
* 2 polévkové lžíce crème fraiche                    

Postup:

1. Do připraveného tvarohu přidáme žloutek, sůl a prosátou mouku. Pečlivě promícháme. Hmotu rozválíme na plát asi půl centimetru vysoký, tvořítkem vykrájíme knedlíky, do kterých vložíme oslazené borůvky.
2. Vytvarujeme knedlíky, které vaříme podle velikosti asi šest minut. Knedlíky sypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem, pokapeme rozpuštěným máslem. Přidáme creme fraiche nebo zakysanou smetanu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat