Prádlo jako od profesionálů. Jak na něj?

Praní přeci není žádná věda, nebo ano? Pokud chcete, aby vám oblečení co nejdéle vydrželo, pak byste o něj měli pečovat i během praní. Jak? Například tím, že budete dodržovat následující pravidla.

Třídit, třídit, třídit

Většina z nás třídí prádlo na tmavé a světlé. Ale to nemusí stačit. Zaměřte se také na materiály. Například pokud dáte do pračky džíny a k nim hedvábnou blůzu či vlněný svetr, je na průšvih zaděláno. Jemné prádlo byste vždy měli prát zvlášť!

Pěkně narovnat

Že jsou v prádle srolované ponožky, na košili jsou založené rukávy a legíny připomínají kuličku? Pak si pěkně dejte práci a každý kousek oblečení před praní pořádně narovnejte. Nejenže se opravdu důkladně propere, ale nebude po vytažení z pračky tak zmačkané.

Najít skvrny

Některé zaschlé skvrny mohou být pro jeden prací cyklus větší výzvou, než pračka zvládne. A tak je potřeba nanést na ně prostředek pro čištění skvrn (někdy stačí ocet nebo jedlá soda či přípravek na nádobí). Teprve poté daný kousek vložte do pračky.

Nestříhat cedulky

Ačkoli nás mohou etikety občas obtěžovat (jako by je oděvní firmy schválně přišívaly extra škrábavou nití), není radno se jich zbavovat! Informace o tom, jak či na jakou teplotu daný kousek oblečení prát nebo žehlit, jsou často k nezaplacení. A co víc, měli bychom se jimi vždy řídit! Jen tak zajistíte oblečení dlouhou životnost!

Ochránit

Až půjdete příště do drogerie či domácích potřeb, porozhlédněte se po ochranných obalech na jemné prádlo. Jsou to vlastně takové textilní, síťované sáčky. Do nich dávejte před praním jemné prádlo (například punčochy či hedvábné kousky), ale také podprsenky – jednak je ochráníte před poničením, jednak zabráníte neposlušným háčkům ze zapínání, aby se zachytily na ostatním oblečení a poškodily ho.

Nepřehřát

Většinou nemáme prádlo tak znečištěné, abychom museli prát na maximální teploty. Naopak. Často stačí prát na třicítku. Nižší teploty navíc prodlouží svěžest a životnost barev.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat