Začátečnické chyby zahradníků. Nepokazte si své snažení

Zakládáte letos zahrádku a už se vidíte v obklopení barevných květů, motýlů a košatých stromů? Pak se nenechte jen tak strhnout svým nadšením a představami a zahradu si pěkně promyslete. Jinak hrozí, že se dopustíte některých začátečnických omylů, které výsledný dojem vašeho snažení pokazí.

Na co si dát pozor především?

Příliš mnoho rostlin

Pokud na záhonek 2 x 2 metry vysadíte půlku zahradnictví, nejenže hrozí, že se do záhonu prakticky nedostanete a o pletí si budete moci nechat tak maximálně zdát, ale navíc se ani samotným květinám nebude volně dýchat. A to doslova. Rostliny potřebují svůj prostor, který byste měli respektovat (obvykle je uvedený na etiketě sazenice či obalu semen). Jinak hrozí, že budou skomírat a rozhodně vám nepřinesou tolik krásy a radosti, kolik by mohly.

Málo informací

Než se pustíte do zakládání záhonů, zjistěte si, jakou půdu vlastně na zahradě máte. Spíše kyselou? S vyšším obsahem písku? A nezapomínejte ani na další důležité „maličkosti“ – na jakou světovou stranu je pozemek orientován, zda je spíše stinný, nebo na něj dopadají přímé paprsky slunce… Tohle všechno totiž rozhoduje o tom, jakým rostlinám se u vás bude dařit.

Bez plánu

Zakládání zahrádky chce přípravu – vezměte papír a tužku, pozemek změřte a „pohrajte“ si s rozměry či umístěním záhonů, stromů, živého plotu, posezení… Zkrátka nejprve si všechno nanečisto rozvrhněte. Není nic horšího než uprostřed práce zjistit, že vaše zeleninové záhony prakticky „přetékají“ k sousedům.

Ignorování domu

A když už jsme u toho plánování – nezapomeňte, že výraznou dominantou, od které se musí rozložení zahrady odvíjet, je váš příbytek. Nebylo by úplně dobré přeskakovat cestou ke vchodovým dveřím záhon s růžemi nebo vysadit před okny do obýváku vzrostlé keře, jež brání světlu.

Příliš řádu

Nic proti přesnosti a upravenosti, ale mezi námi – pokud budete udržovat svou zahradu prakticky podle pravítka a nedovolíte žádné „divočině“, aby si rostla podle svého, můžete se s přirozeně vypadající zahrádkou rozloučit. Pamatujte, že rostliny jsou krásné právě v tom, jak je každá unikátní. Nikdy nebudou stejně velké či rovné, zkrátka si budou růst, jak chtějí. A vy byste jim to měli umožnit.

Nevhodná zálivka

Máte zasazeno, ale rostliny ne a ne se rozrůst? Možná za to může vaše neuvážená zálivka. Nejde jen o její množství (to ostatně záleží na rostlině samotné – řiďte se pokyny ze zahradnictví), ale také o to, kdy ji květině dopřáváte. Ideální je zalévat zahradu po ránu, kdy se voda vsákne do země a bude dodávat vláhu po celý den.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat