Prázdniny v bytě: Dopřejte svému obydlí letní vzhled

Nečeká vás letos v létě žádná exotická dovolená, spíš to vypadá, že budete celé prázdniny zavření v práci nebo doma, aniž byste si užívali toho krásného ročního období za okny? Nevadí! Nemůžete-li vy za létem, vpusťte léto k sobě do bytu!

Letní proměna domácnosti neznamená žádné zásadní úpravy ani investice. Velmi často stačí několik malých změn a budete se cítit, jako byste byli někde u moře. Jak na to?

Vsaďte na barvy

Jaké barvy máte spojené s létem? Modrou, žlutou, bílou? Barvy dokážou ovlivňovat naši náladu, přenést nás ve vzpomínkách, zintenzivnit pocit pohody… Tak toho využijte! Pokud máte s létem spojenou například klasickou „námořnickou“ kombinaci (tedy modrou a bílou), pak si pořiďte třeba povlaky na polštářky nebo přehoz na gauč právě v těchto odstínech. Někdo naopak sází na žlutou či béžovou, jako na barvu slunce a písku na plážích. A někomu se pod pojmem léto vybaví spíše zelená – jako bohatá zeleň lesů.

Mimochodem, barvy vám mohou pomoci i s horkým počasím! Pokud totiž vsadíte v interiéru na studené odstíny, bude vám i v letních třicítkách mnohem lépe.

Vyberte doplňky

A když jsme zmínili letní barvy, nemůžeme opomenout letní doplňky. A tak pěkně vytáhněte suvenýry a dekorace od moře, rozprostřete po parapetu mušličky, lampu „oblečte“ do nějakého hravého stínítka, zkrátka si s doplňky pěkně pohrajte.

Účelem samozřejmě není, aby váš byt působil jako obchod se suvenýry, nicméně proč si s pomocí doplňků nepřenést náladu mořského letoviska i do české kotliny?

Nezapomínejte na materiály

A ještě jedna poznámka k doplňkům. V létě byste měli svůj byt zbavit všech příliš těžkých materiálů, které mohou vyvolávat hřejivý dojem (těžké sametové závěsy, chlupaté předložky, plyšové polštářky…). Nic proti nim, ovšem v horkých letních dnech mohou ve vašem příbytku zvyšovat pocit vedra. Vsaďte na satén, hedvábí, ale také sklo nebo světlé dřevo (například na rámečcích u obrázků a fotek apod.).

Vpusťte dovnitř přírodu

Jak líp využít v bytě léta než zasazením všech možných (i nemožných) rostlin! Že těch pokojových už máte víc než dost? Pak zkuste takové malé bytové zahradničení. Ano, čtete správně. V létě všichni okopávají a opečovávají rostlinky na záhoncích a v truhlících na terase či balkoně. Že takový luxus nemáte? No a co! I doma můžete pěstovat některé druhy zeleniny (saláty, ředkvičky, rajčata, papriky…) nebo bylinky! Zkrátka rostliny, které se vám za trochu péče odmění spoustou letní chuti!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat