Sobotní úklid. Co při něm rozhodně neopomenout

Většina z nás nestíhá přes týden, kdy chodíme do práce a máme mraky dalších povinností, pořádně uklízet, a tak se největší „úklidové orgie“ ve spoustě domácností odbývají o víkendu. Na co při něm rozhodně nezapomenout?

Tyto úklidové činnosti byste měli opakovat každý týden.

Praní

Nejde jen o to, že většina z nás po týdnu už stejně nemá moc co na sebe a koš na špinavé prádlo nezadržitelně přetéká. Každý týden byste měli vyprat také všechny ručníky (někteří odborníci doporučují ručník vyprat již po třech použitích), utěrky a ložní prádlo. Není to sice nic zábavného, ale alespoň se zbavíte mikrobů, kteří v prádle žijí a kteří nám dvakrát neprospívají.

Čištění sporáku a spol.

Sporák, mikrovlnná trouba (ale i ta normální, pokud jste ji přes týden použili), rychlovarná konvice, lednička a další spotřebiče či přístroje si také zaslouží každotýdenní očistu. Však se na nic nachytá při používání spousta nečistot. Navíc pravidelný úklid zajistí, že pak nebudete ze sporáku drhnout několikatýdenní nános připečeného jídla nebo bojovat s podezřelým zápachem v lednici.

Utírání prachu

Alespoň z nejnamáhanějších ploch byste měli prach také pravidelně odstraňovat. Nejenže v něm žijí roztoči, kteří přispívají k alergiím, ale navíc může prach nábytek poškodit. Působí totiž abrazivně, a tak kdykoli na zaprášený povrch něco položíte nebo po něm přejedete rukou, můžete v laku zanechat stopy v podobě malých oděrek, jež snižují jeho životnost.

Vysávání

Především pokud máte v bytě koberce, je vysavač vaším nejlepším spojencem. Řada domácností musí například kvůli domácím mazlíčkům vysávat i častěji než jednou týdně, nicméně pokud k nim ta vaše nepatří, stačí, když textiliím na podlahách dopřejete „vysavačovou očistu“ jednou týdně. Jinak budou plné prachu, drobečků a roztočů.

Drhnutí koupelny

Umyvadlo, vana, sprchový kout… Nejenže se na nich usazují nečistoty, ale také vodní kámen a nejrůznější usazeniny z mýdla. A ty byste neměli ignorovat. Čím déle je totiž necháte bez povšimnutí, tím hůře se vám budou později odstraňovat. Nemluvě o tom, že nijak neprospívají materiálům, jež jsou v koupelně a na její vybavení používány.

Čištění toalety

Záchodovou mísu bychom měli samozřejmě čistit, kdykoli je to potřeba, nicméně jednou týdně jí dopřejte opravdu kompletní očistu. Nezapomeňte otřít také prkénko nebo splachovadlo! Není překvapením, že toaleta patří k nejšpinavějším místům v naší domácnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat