Prodlužte životnost svému nábytku. Takhle vám bude sloužit celý život

Ačkoli v dnešní době podléhá nábytek módním trendům a jistě ho řada z nás za život vymění častěji než generace našich rodičů či prarodičů, neznamená to, že bychom o všechny ty pohovky, skříně nebo postele neměli náležitě pečovat. To aby nám sloužily co nejdéle.

Jak zajistit, že nebudeme zničený nábytek vyhazovat již po pár letech?

Pozor na přesouvání

Pokud potřebujete s nábytkem pohnout, snažte se ho neposouvat, spíše jej přenášejte. Ano, u těžších kousků je to sice problém, ale zkuste požádat o pomoc někoho silnějšího. Platí, že ve dvou (případně ve třech, čtyřech apod.) se to lépe táhne. V tomto případě doslova. Vsadit můžete také na nejrůznější kolečka a posuvné systémy.

Posouváním nábytku po podlaze můžete narušit jeho stabilitu a uvolnit konstrukce, navíc tlakem na určitá místa může dojít k poškození, které životnost vaší skříně apod. jen sníží.

Kontrola šroubků

Dřevěný či dřevotřískový nábytek je sestaven již od výrobce, případně jsme si jej sestavili sami. Ovšem to neznamená, že šroubky, jimiž drží pohromadě, jsou napevno přidělané už napořád.

Jednou až dvakrát ročně obejděte nábytek se šroubovákem a vruty dotáhněte. Používáním se totiž lehce uvolňují a může dojít i k jejich vylomení. Tím se ovšem nábytek zničí…

Pravidelná očista

Oprašování, vysávání, otírání či leštění nábytku není jen činností na okrasu. Když jej totiž pravidelně zbavujete nečistot, prodloužíte jeho životnost. Jinak totiž může dojít k narušení svrchního materiálu nábytku (poškrábání, odlupování nátěru, zašednutí apod.). A kdo by se chtěl dívat na opotřebovaný nábytek?

Vždy volte čisticí prostředky s ohledem na materiál, z něhož je nábytek vyroben. Je jasné, že nerez police bude vyžadovat jinou péči než komoda z masivu.

Nepřítel slunce

Každý člověk je rád, pokud má slunný příbytek s dostatkem přirozeného světla. Ovšem pokud vám na pohovku nebo knihovnu dopadají přímé sluneční paprsky, váš nábytek nebude dvakrát nadšený. Slunce totiž často způsobí změnu barvy nábytku (především dřevo a textilie jsou k tomu náchylné).

A co je ještě horší, změna barvy se projeví jen na té části nábytku, kam slunce dopadá. Může se proto stát, že skončíte s polovinou pohovky v jiném odstínu, než je její zbytek…

Nenechavé ručičky (a tlapky)

Nemá cenu si nic namlouvat – jedním z největších nepřátel nábytku jsou děti a domácí mazlíčci. Občas je poměrně těžké (a zdlouhavé) naučit své potomky, že na pohovce se neskáče, po konferenčním stolku se nekreslí, případně svou kočku, že křeslo není škrabadlo, a psa, že na botník se nečurá. Chce to zkrátka trpělivost. Ale vyplatí se!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat