Chcete být zdraví? Adoptujte psa nebo kočku

Přemýšlíte o tom, že by se vaše rodina rozrostla o dalšího člena, tentokrát však se čtyřmi tlapkami a hebounkou srstí? Pak vyrazte do nejbližšího útulku a porozhlédněte se tam po pejskovi či kočičce. Nejenže rozzáříte život opuštěnému zvířátku, ale prospějete i svému zdraví. Jak?

Sbohem, samoto

Že zrovna nejste obklopení lidmi? Tak to se po příchodu mazlíčka změní! Při venčení pejska potkáte spoustu dalších páníčků a paniček, se kterými je tak snadné dát se do řeči. Máte totiž okamžité téma hovoru. Ano, své chlupaté miláčky. Ani majitelé koček nepřijdou zkrátka – také oni podle studie uveřejněné v PLoS One lépe navazují přátelství.

Vyšší šance na přežití

To výzkum uveřejněný v americkém Kardiologickém časopise prokázal, že majitelé domácích mazlíčků, kteří prodělají infarkt, mají vyšší šanci na přežití rok po události než ti, co žádné zvířátko po svém boku nemají. Vzhledem k tomu, jak jsou na tom Češi se srdečními chorobami, je to dobrá zpráva…

Stres? Neznám!

Tedy jistou míru stresu zažívá v životě každý, nicméně co se jeho míry týče, jsou na tom kočkomilové a pejskomilové mnohem lépe než ostatní. Přítomnost zvířete totiž prokazatelně snižuje v těle hladinu kortizolu, což je stresový hormon, a tím chrání lidské zdraví na mnoha úrovních. Ostatně to pochopili již i některé společnosti, které nenamítají nic proti přítomnosti psa na pracovišti (tedy kde to hygienické předpisy dovolují).

Život bez alergií

Také máte pocit, že je dnes každý na něco alergický? Podle studie uveřejněné v Časopise alergologie a klinické imunologie je jednou z nejlepších prevencí alergií vyrůstat v obklopení zvířecími miláčky. Zajímavé je to také se samotnými alergiemi na kočku či psa – jedinci zapojení do zmíněné studie, kteří prožili dětství na farmách, jimi vůbec netrpěli.

Náplast na šok

Skoro každý z nás si v životě nese nějaké trauma, musí čelit těžkým životním situacím nebo tragédiím. Takový je zkrátka život. Ovšem pokud mají lidé v těžké chvíli po boku psa nebo kočku, dokážou trauma snáze zvládnout a vyrovnat se s ním. Některé americké nemocnice dokonce spustily program psí terapie pro vojáky, kteří se vrátili z bojových operací a trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Chlupatý prášek na bolest

Přítomnost psa nebo kočky dokáže zmírnit nejen bolest duševní, ale i tělesnou. Majitelé miláčků lépe snášejí chronické a akutní bolesti. Například jedna americká studie prokázala, že pacienti po chirurgickém zákroku, kteří měli doma psa nebo kočku, spotřebovali o 28 procent méně léků na bolest než pacienti, kteří se s bolestí měli vyrovnat bez přítomnosti zvířete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat