Nejčastěji převlékají postele manželské páry. Nejhůře jsou na tom single muži

Každý člověk ztratí deset gramů kůže za den. Velkou část tohoto množství během noci na lůžku. Povlečení a prostěradlo spolu s potem, mazem a některými tělesnými tekutinami představuje velmi záhy skutečné hody pro roztoče a bakterie. Povlečení by tak měli lidé převlékat podle doporučení zdravotníků každé dva týdny. Z kanadského průzkumu ale vyplývá, že tak činí za téměř dvojnásobnou dobu v průměru.

Podle průzkumu společnosti Mattress Advisor převlékají lidé postele v průměru jednou za 24,4 dne. Muži za 29,6 dne a ženy za 19,4 dne.

Ale na tuto činnost má více než pohlaví vliv především to, jestli má dotyčný vztah. Nejčastěji převlékají postele manželské páry, zatímco nezadaní mužové v průměru jednou za pětačtyřicet dní. Jen polovina z nich pak převleče předtím, než si domu přivede někoho na sex.

Po sexu muži převlékají v průměru za 11,7 dne, ženy za 4,3 dne.

„Pět týdnů nepřevlékání povlečení může vést k dost výrazné akumulaci nechutných částic a následných zdravotních komplikací,“ uvedl mluvčí společnosti Mattress Advisor s tím, že ideální frekvencí převlékání povlečení – pakliže se v něm denně spí – je čtrnáct dní. Nejpozději jednou za tři týdny. Záleží také na hygienických návycích (zda se člověk sprchuje večer před spaním, nebo až ráno po spánku) a zda nosí do postele pyžamo, čímž se míra znečištění povlečení výrazně snižuje.

Co se skrývá v peřinách

Anglická hygienička Lisa Ackerley říká, že lidské a zvířecí tělo nese různé bakterie a mikroorganismy, které přenášíme do naší postele, když do ní každou noc uléháme. Ne, všechny tyto bakterie nejsou škodlivé, ale mohou se nahromadit a rozmnožovat. V pozdější fázi tedy problém stejně představují. Chcete znát konkrétní jména nezvaných návštěvníků? Tady jsou.

  • Staphylococcus aureus: Tato nebezpečná bakterie se množí v našich postelích a způsobuje infekce močových cest, plic a kůže.
  • Candida albicans: Má ráda nepraná prostěradla a přispívá ke vzniku a rozvoji různých infekcí genitálií a pokožky. A co seznam nemocí? Radost mít nebudete.

Akné

Déle neprané ložní prádlo může být příčinou vzniku akné, je totiž živnou půdou pro bakterie. Pokud na něj trpíte, musíte měnit své povlečení každých pár dní, abyste snížili expozici bakterií.

Nachlazení a chřipka

Pokud často trpíte nachlazením a chřipkou, pravděpodobně si často neměníte lůžkoviny. Maximálně jeden týden. To by pro vás měla být nejdelší časová hranice. Jedině tak zabráníte šíření infekce.

Alergie

Roztoči prachu nemusejí být zodpovědní za žádnou nemoc, nicméně problém nastává v případě, že jste na ně alergičtí. Chcete-li udržet své zdraví pod kontrolou, musíte dvakrát týdně vyměnit pyžamo a před spaním se osprchovat. Pokud večerní očistu nestihnete, důkladně si umyjte obličej a ruce. Nikdy v posteli nejezte, a pokud dovolíte, aby s vámi lůžko sdílelo vaše zvíře, přinejmenším ho zakryjte přikrývkou nebo přehozem. Každé dva nebo tři týdny vyluxujte nebo setřete prostor pod postelí a vždy udržujte pokoj čistý. Děláte to?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat