Oživte svůj interiér aneb Jak vybírat samolepky na zeď

21.10.2011 | Bydlení a design

O tom, že zdobení stěn samolepícími motivy je výborný nápad pro téměř každý interiér, jste se již mohli dočíst v několika našich předešlých článcích. V dnešní době najdete na trhu celou škálu různých druhů samolepek určených k aplikaci v interiéru. Orientovat se v této nabídce není úplně jednoduché. Pokusíme se vám tedy orientaci trochu usnadnit.

Papírové samolepky

Nejlevnější variantou samolepek, a zároveň lehce dostupnou, jsou samolepky papírové. Jejich výhodou je poměrně nízká cena a široká nabídka zaměřená na vkus běžného zákazníka (postavy z večerníčků, pohádek, květy, retro). Sehnat tyto samolepky můžete v knihkupectví, velkých obchodech s nábytkem atp. Na stěně tyto samolepky vypadají prostě jako papírové nálepky nalepené na zdi. Nic víc, nic míň. Papírové samolepky většinou nemají příliš dlouhou životnost, což je logicky dané materiálem, který je velice náchylný k mechanickému poškození. Bohužel se tyto samolepky také časem odchlipují. Výhodou je velmi snadná aplikace a ceny jsou velice příznivé, většinou okolo 300–400 Kč.

Foto samolepky

Další variantou jsou samolepky na průhledné fólii s potiskem. Výhodou je vyšší kvalita než u papírové varianty. Nevýhodou je, že po aplikaci zřetelně vidíte ohraničení průhlednou fólií a tapety se při pohledu z různých stran lesknou. Dobře se snímají z povrchu bez poškození stěny. Velmi snadná aplikace. Ceny okolo 400-500 Kč.

Obě uvedené varianty jsou celkově spíše levnější, a pokud od nich neočekáváte dokonalost, mohou dobře posloužit.

Vinylové samolepky

Asi nejzajímavější a zároveň nejkvalitnější variantou jsou samolepky vinylové. Jedná se o motivy, které jsou vyřezávané do tenkých vinylových fólií. Pořizovací cena je sice trochu vyšší, ale celkový výsledek je neporovnatelně lepší než u předchozích variant.

Vinylové samolepky vypadají na zdi jako precizní malba. Mají dlouhou životnost, neodlupují se a díky svému matnému povrchu jsou bez nežádoucího lesku. Žádné okraje, ani papírové ani průhledné, nekazí celkový dojem, který je čistý a s luxusním nádechem. Aplikovat můžete na zeď, nábytek, dveře, zkrátka na jakýkoli hladký povrh.

Aplikace vinylové samolepky  je poměrně snadná, ale musíte si s ní trošku pohrát. Nicméně každý to zvládne, a máte-li kreativního ducha, jistě vás možnosti kombinací potěší. Dobře se snímají z povrchu bez poškození stěny. Hodí se i do moderních a luxusních interiérů. Ceny zhruba 400-2000 Kč, podle velikosti.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


FOTO: Police, poličky a zásuvky s humorem


Pracovní kouty v domácnosti aneb pohodlná práce z domova

Samolepky z dovozu, nebo od domácích producentů?

Po pečlivém průzkumu trhu  oblasti nástěnných samolepek jsme zjistili zajímavá fakta. Naprostá většina z u nás běžně nabízených samolepek do interiéru je zahraničního původu. Z toho se odvíjí samozřejmě i cena, která je častokrát o něco vyšší, než kdybyste si samolepky objednali přímo u zahraničních výrobců přes internet. Z toho plyne, že dodací lhůty v českých e-shopech nepatří zrovna k nejkratším.

Samolepky na zeď a kvalitní design?

Poměrně velké rozdíly najdete v kvalitě nabízených motivů. Při prodírání se nabídkou samolepek narazíte většinou na poněkud méně originální a všudypřítomné designy, jejichž umělecká hodnota je samozřejmě nulová. Takový obraz byste si přece do bytu také nedali, nehledě na to, že stejný motiv naleznete s velkou pravděpodobností i na příští návštěvě u vašich známých.

Najdete však i velice kvalitní a vkusné motivy, často od známých a věhlasných designérů. Pak nezbývá, než řídit se vlastním vkusem a dobře odhadnout, jak se vám daný motiv bude v interiéru vyjímat.

Foto: Fugu.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat