To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou. Opravdu?

22.08.2018 | Bydlení a design

Mnoho z nás má doma nějakého toho domácího mazlíčka a občas se stane, že přinese domů nějakého toho parazita. V případě blech býváme ale poměrně klidní, i když bychom se měli před těmito tvory mít na pozoru. Mohou nám totiž způsobit řadu chorob.

Blecha psí = blecha lidská

Blechu najdeme především v psí a kočičí srsti. Pokud ale hledá potravu a hladoví, nepohrdne ani lidskou krví. Blechy nejsou bohužel pouze sezonním problémem. U psů i koček můžeme blechy pozorovat stejně tak v zimě, jako v letním období. Proto by nikdy domácím mazlíčkům neměl chybět obojek proti parazitům. Chráníme tak nejen je, ale i sebe.

Paraziti v těle i na něm

Příliš neobvyklá není „nemoc kočičího škrábnutí“, kočkám se dostávají za drápky výkaly parazitů, při hře vás sekne a parazité se v momentě šíří vaším tělem. V těle se množí, vznikají záněty, horečnaté stavy, bolesti kloubů atd. Celkový stav se dost podobá chřipce. Blechy nejsou jen obtížnými parazity, ale přenášejí i nemoci jako mor a tularémie. Jsou přenašeči tasemnic.

Pokousání od blech je snadno rozpoznatelné. Kůže je kolem pupínků zarudlá a svědí či pálí. Pupínků je více a bývají v řadě - jako by blecha pochodovala a u toho vás kousala.

Zbavte se jich!

Většina šamponů a sprejů určená k hubení parazitů, funguje bohužel jen na dospělé jedince a je potřeba očistu pravidelně opakovat. Nejlepší obranou je ale prevence. Pipety, obojky či postřiky je třeba pravidelně měnit a doplňovat a zvláště opatrní buďte v případě, kdy antiparazitika vybíráte, neboť nelze použít (až na pár výjimek) stejné prostředky pro psy i kočky. Kočky by při použití psích preparátů mohly uhynout.

Pouhým postříkáním zvířecí srsti to ale nekončí. Je potřeba vydezinfikovat veškeré pelíšky a vše, s čím zvířata mohou přijít do styku. Nesmíte zapomenout na místa, kde jsou textilie. Sedačku, koberce, postele i koš se špinavým prádlem! Tam všude se zdatní skokani mohou ukrývat. Perte, vysávejte a vytírejte několikrát denně, dokud si nebudete jistí, že jste se parazitů nadobro zbavili.

V drogerii kupte speciální přípravek na hubení parazitů a vystříkejte jím každý kout v domě. Nemusíte mít obavy. Tyto spreje jsou po zaschnutí zcela neškodné pro děti i zvířata.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat