Dlouhé měsíce nevědět o těhotenství? Možné to je

Jak může žena nepoznat, že je těhotná? Dobrá otázka! Pokud na ni hledáte odpověď, věřte, že není jenom jedna. Co všechno stojí za tím, že se těhotenství v některých případech prokáže až mnohem později?

U některých žen je tak zvané kryptické těhotenství něco nesmírně matoucího a znepokojujícího. Sice je poměrně vzácné, nicméně jeho existenci popřít nelze. Jedná se o stav, když žena neví, že je těhotná, a tuto skutečnost často zjistí až po 20. týdnu gravidity.

Kryptické těhotenství postihuje zhruba jednu z pětistovky žen, přičemž mnoho nastávajících maminek pociťuje běžné příznaky těhotenství, jako je přírůstek hmotnosti, hormonální nerovnováha, nepravidelná menstruace nebo křeče. Jen výjimky to však přikládají graviditě. Jak se něco takového vůbec může stát? Na vině je celá řada faktorů!

Nedávné těhotenství

Nedávné těhotenství způsobuje hormonální výkyvy, které mohou maskovat přítomnost lidského chorionického gonadotropinu (hCG) v moči.

Stresové hormony

I vysoká hladina stresu je přímo spojena s kryptickým těhotenstvím. Kortizol zkrátka může oklamat těhotenské testy a změnit chemii těla.

Tělesný tuk

Ženy s velmi nízkým podílem tělesného tuku často trpí hormonální nerovnováhou, což opět snižuje schopnost detekovat přítomnost hCG v krvi a moči.

Polycystický ovariální syndrom (PCOS)

Cysty spojené s výše zmíněným syndromem způsobují nadměrné uvolňování hormonů tělem, tudíž je obtížné odhalit těhotenství ve formálních testech. Takže, jak se vlastně těhotenství, a to ještě před 20. týdnem gravidity pozná? Mezi nejčastější příznaky patří vaginální krvácení, respektive pokračující, mírná menstruace. Většinou však těhotenství nic nenasvědčuje, maximálně tak nízký přírůstek hmotnosti, který se dá úplně klidně omluvit vydatnými obědy v práci.

Jak velký je to problém?

Pravda se posléze ukáže až po onom 20. týdnu, kdy se příznaky těhotenství stávají viditelnějšími a průkaznějšími. Nutno podotknout, že vzhledem k nedostatku prenatální péče a přípravy je porodní hmotnost dítěte obvykle nízká a může dojít k vyššímu riziku vrozených vad. Navíc ženy, které o svém těhotenství delší dobu nevědí, obvykle konzumují alkohol a kouří. To vše vývoj plodu ovlivňuje.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat