Psi skutečně poznají, kdy je jejich majitel zoufalý, a chtějí mu pomoci

Dokážou psi poznat, když je jejich majitel zoufalý a bezradný? Podle nového výzkumu psi na rozrušení svého lidského partnera reagují s empatií sobě vlastní a chtějí mu v těžké situaci pomáhat!

Možná se vám někdy zdá, že pejsci rozumějí lidské řeči, emocím i trápení. Tohle zdání ale není jen váš osobní pocit! Pejsci chtějí svým majitelům pomoci, a důkaz v tomto případě poskytuje studie publikovaná v časopise Learning & Behavior, jejíž výsledky jednoznačně odhalují starostlivé chování a vstřícnost pejsků, kteří vycítí, že s jejich páníčky něco není v pořádku.

Partneři do nepohody

„Je opravdu skvělé vědět, že psi jsou tak citliví na lidské emocionální stavy,“ vysvětlila pro CNN Emily Sanford, absolventka studií psychologie a vědy o mozku z Univerzity Johnse Hopkinse a zároveň spoluautorka studie. „Teď již všechny ty anekdoty o psech, které zachraňují životy lidí, dávají smysl. Jsou totiž založené na pravdě, což tato studie, jejímž cílem bylo pochopit fungování těchto vztahů, jednoznačně dokládá,“ uvádí odbornice. A jak vlastně výzkum probíhal?

Ťapko, jsem v nesnázích!

Vědci zkoumali chování 34 psů různých plemen a věku. Každý pes byl se svým majitelem umístěn do místnosti se separační přepážkou z plexiskla. Psi tedy mohli vidět a slyšet své pány a reagovat tak na jejich chování. Jedna ze skupin byla vyzvána, aby se tvářila, že potřebuje pomoc. (Majitelé těchto mazlíčků začali vydávat plačící zvuky a různě naříkali.) Další skupina měla za úkol žádat o pomoc normálním tónem hlasu.

Díky tomuto experimentu se ukázalo, že pejskové na vzlykání a naříkání reagují čtyřikrát rychleji, než je tomu u vyřčených proseb. Bohužel výzkumníci nemohli dospět k závěru, proč psi jednají tak rychle, pokud se jedná o vzlykání páníčků, neboť komunikace mezi člověkem a psem je zřejmě omezená.

Plnohodnotný člen rodiny, který má city

„Zatím nemůžeme říct, čím konkrétně jsou pejskové motivováni, nebo jestli přihlížejí i k dalším faktorům,“ vysvětluje Julia Meyers-Manor, hlavní autorka studie a asistentka psychologie na Riponově vysoké škole ve Wisconsinu s tím, že v rámci studie se také měřila hladina stresu u obou skupin psů.

Ukázalo se tak, že chlupáči, jež si umějí otevřít dveře, vykazují stresu o mnoho méně. Vědci se domnívají, že to může být proto, že psi, kteří jsou schopni poskytnout pomoc, zároveň potlačují vlastní pocity osobního utrpení. „To nás přimělo k názoru, že pejskové skutečně projevují empatické reakce,“ říká výše zmíněná Emily Sanford.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat