Aviváž má i své nevýhody. Chraňte sebe i své prádlo

14.10.2018 | Bydlení a design

Aviváž je úžasný pomocník a mnoho domácností si již svoje prádlo bez její krásné vůně neumí ani představit. Jsou ale i situace, kdy byste ji raději měli vynechat. Které to jsou?

Alergici

Lidé trpící vyrážkami nebo ekzémy by se měli používání aviváže zdaleka vyhnout. Přesto, že činí naše prádlo měkkým a voňavým, způsobuje často podráždění kůže. Při alergických reakcích na aviváž se objevují na těle suchá místa, zejména v oblasti kotníků, podpaží a okolo krku. U lidí trpících alergiemi, které se projevují ucpáním nosu a slzením očí, může být taktéž aviváž spouštěčem podobných reakcí.

Lupénka

U lidí s lupénkou je to podobné jako u alergiků. Měli by se vyhýbat veškerým parfemovaným prostředkům a to jak avivážím, tak agresivním pracím práškům a gelům. Ideální je použití pracího gelu určeného pro citlivou pokožku, například dětské prací prostředky. Gel má výhodu v tom, že nezanechává na oblečení zbytky, které by mohly dráždit kůži.

Miminka

Miminka mají extrémně citlivou pokožku, a proto byste se k používání aviváže měli uchylovat co nejpozději. Pokud chcete, aby bylo miminkovské oblečení měkké, používejte přípravky pro citlivou kůži a ideálně bez použití agresivní chemie nebo jednoduše nalijte do praní trochu octa. Ten se postará o to, aby oblečení vašich miminek bylo příjemně měkké, a nedráždilo kůži.

Bílé prádlo

Na bílé prádlo se použití avivážních prostředků vůbec nedoporučuje, jelikož po čase šedne nebo žloutne. Na bílé prádlo používejte speciální prostředek určený pro světlé oblečení a přidejte do každého praní lžíci jedlé sody. Soda prádlo změkčí a zachová jeho stálobarevnost.

Ručníky

Při praní ručníků se aviváži vyhněte obloukem. Aviváž slepuje dlouhá vlákna a ručníky jsou potom tvrdé a přestávají sát. Abyste zachovali jejich měkkost, perte je s menším množstvím pracího prostředku a k jejich načechrání je ideální použít sušičku. Pokud sušičku nemáte, nevadí, ale nikdy ručníky nenechte schnout na topení. Topení vlákna ručníků přesuší a ručníky slehnou.

Elastické prádlo

Na elastické prádlo, jakým jsou například sportovní oděvy, nebo spodní prádlo, taktéž nemůžeme použití aviváže doporučit. Elastická vlákna se s jejím použitím ničí a oblečení ztrácí svoji pružnost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat