Jak naložit se spadaným listím? Někdy je lepší nechat ho ležet

02.12.2018 | Bydlení a design

Podzim už sfoukl pomalu všechno listí ze stromů a teď je řada na nás, abychom s ním dobře naložili. Na pálení listí rovnou zapomeňte, pokud si nechcete vysloužit od obce tučnou pokutu. Kam tedy s ním?

Trávník

Travnaté plochy je třeba zbavit větších vrstev spadaného listí, abychom předešli tvoření skvrn a plísní, které by se pod listím vytvořily. Na menší plochy postačí hrábě, s těmi většími si poradí fukar na listí nebo obyčejná zahradní sekačka. Fukar s drtičem nebo sekačka listí rozdrtí a na kompostu se snáze rozloží, vyhněte se ale kompostování listů ořechu nebo dubu. Pokud se však rozhodnete listí shrabat, můžete ho následně využít jinde.

Keře, okrasné rostliny

Spadané listí, které shrabete z trávníku, přesuňte ke kořenům keřů a okrasných rostlin, které vám za tuto službu budou vděčné. Listí ochrání kořeny před mrazem, ale také poslouží jako skvělé hnojivo. Je proto skvělé kombinovat listí s jehličím. Ideální pro účel mulčování, je listí z ovocných stromů.

Kam se zbytkem?

Pokud jste přikryli kořeny všech rostlin, které zazimování vyžadují a stále vám listí přebývá, šup s ním do kompostéru. Zejména listy ovocných stromů dobře tlí. O kompost je však důležité se starat. Přidávejte kompostovací aktivátor, který napomůže rozkladu, a na jaře kompost přeházejte.

Myslete na zvířata

Pokud máte v zahradě nějaký kout, který zůstává nevyužitý, nakupte trochu listí také do něj. Vytvoříte tam skvělý úkryt a útočiště zvířatům, která přežívají v zimě v okolí vašeho pozemku. Například ježci vám budou za teplý úkryt vděční.

Ani tak, ani onak

Pokud nejste příznivci kompostování nebo kromě kousku trávníku a jednoho stromu nepěstujete žádné okrasné dřeviny, jednoduše listí shrabejte a vyhoďte do kontejneru. Nevyhazujte ho však do směsného odpadu, na biologický odpad jsou určené speciální kontejnery a popelnice s patřičným označením.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:14
143 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat