Jak často prát podprsenku, pyžamo nebo plavky? Častěji, než si myslíte

17.03.2019 | Bydlení a design

Máte ve zvyku prát některé kousky vašeho šatníku opravdu sporadicky, nebo dokonce vůbec? O tom, jakým způsobem prádlo prát, se dočtete na každém rohu. Jak často to ale má být se většinou nedozvíte.

Pyžamo

I když si pyžamo oblékáte na umyté tělo, takže se přece nemůže nijak zašpinit, mělo se prát po každém třetím až čtvrtém použití. V noci se člověk potí, v látce ulpívají zbytky odumřelé kůže a to je kombinace k vytvoření dokonalé živné půdy pro plísně a kvasinky.

Plavky

Možná se budete divit, když vám řekneme, že většina lidí své plavky nikdy nepere. Mají totiž dojem, že chlorovaná voda v bazénu nahrazuje praní, takže své plavky po použití nechají jednoduše uschnout a uklidí je do skříně. Plavky by se ale měly prát po každém použití. Jednak proto, že jde v podstatě o spodní prádlo, kterému vymáchání v bazénové vodě pro zajištění hygieny nestačí, ale také proto, abyste zneutralizovali působení chloru, který ničí vlákna textilie a ta poté ztrácí barvu i elasticitu.

Šály, šátky

Klasické zimní šály postačí vyprat dvakrát až třikrát za sezonu. Pokud jde o hedvábné šátky, ty by se měly „přemáchnout“ po každém nošení. Veškeré jemné a choulostivé tkaniny perte v ruce a ve studené vodě. Neždímejte, nechte vykapat a uschnout.

Podprsenky

Podprsenky by se měly prát po každém třetím až čtvrtém použití. Jelikož jde ale o choulostivé prádlo, nepodceňujte používání pracích košíčků a nepřidávejte do praní aviváž, která způsobuje šednutí prádla.

Bundy

Klasické zimní a lyžařské bundy by měly skončit v pračce po každém sedmém použití. Mnohdy úplně postačí krátký program, který zbaví bundu nežádoucích pachů a osvěží tkaninu.

Vlněné kabáty

Zapomínat by se nemělo ani na vlněné kabáty a klobouky. Těm by mělo být praní dopřáno alespoň dvakrát za sezonu. Pokud máte strach, že si oblečení zničíte, raději svěřte tento úkol čistírně.

Punčochy

Silonky většinou moc nevydrží, a tak je ženy často mění za nové. Pokud je ale nosíte pravidelně a vydrží vám déle než jeden den, přeprat by se měly po každém nošení. Postačí je promnout ve vlažné mýdlové vodě, vymačkat ručníkem a nechat volně uschnout.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
13 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
219 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat