Udělejte ze své ložnice zdravou oázu klidu

Ložnice je místem odpočinku, milování i pohody. Neměla by být považována za nejdůležitější místnost v domě? Udělejte z ní prostor nekonečných možností a zároveň oázu klidu! Které tipy patří k těm nejúčinnějším?

Jestli se ve své ložnici necítíte dobře, chce to nějakou změnu. S pomocí jakých rad přispějete k tomu, že se prostor s postelí a skříní stane zdravější?

Vyměňte osvětlení

Ač je to s podivem, světlé, bílé světlo je pro ložnici špatné, protože zvyšuje bdělost. Vy ale nejste v kanceláři! Věřte, že tento typ osvětlení je také spojen s potlačením melatoninu, které může zlikvidovat váš cirkadiánní rytmus (vaše vnitřní hodiny, které vám řeknou, kdy se probudit a jít do postele). Z těchto důvodů je nejvhodnější teplé, rozptýlené osvětlení. Tak vyměňte žárovky a změňte atmosféru!

Pořiďte si zdravou matraci

Většina značkových pěnových matrací je vyrobena z polyuretanu na bázi ropy, který, když je spárován s chemickými lepidly a látkami zpomalujícími hoření, může časem emitovat chemické pachy a těkavé organické sloučeniny. Zatímco toto množství není drastické, lidé s chemickou citlivostí nebo alergiemi mohou na podobné matrace reagovat. Řešením je matrace s bio pěnou.

Nenoste do ložnice techniku

Mobily, tablety, televizory. Příliš mnoho světla (zejména to modré z obrazovek) může narušit přirozené cykly relaxace a spánku. Nebuďte ke svému zdraví lehkomyslní!

Naplňte svůj pokoj rostlinami

Vaši zelení přátelé si určitě zaslouží místo v ložnici. Rostliny zachycují škodlivé částice (například ozon a formaldehyd), a protože také snižují úzkost a stres, v jejich přítomnosti pocítíte úlevu.

Přidejte přírodní vůně

Čich má sílu ovlivňovat náladu. Dobré vůně mohou pomoci snížit stres a úzkost. V tomto ohledu dejte přednost éterickým olejům.

Pomozte si bílým šumem

Hluk vede k narušení spánku a potenciálně přispívá ke zdravotním problémům. Pokud máte hlučné sousedy, žijete v blízkosti rušné dálnice, nebo vás ruší spolubydlící, uvažujte o generátoru bílého šumu.

Preferujte spíš chlad

Většina lidí hlásí, že se jejich problémy se spánkem prohlubují hlavně v létě, kdy stoupá teplota v místnosti. Vědci toto tvrzení potvrzují slovy, že nespavost je skutečně spojená se zvýšenou tělesnou teplotou. Nejčastějším způsobem eliminace „vedra“ je zastínění oken přes den a intenzivní větrání v noci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat