Špinavé područky a vyšlapaný koberec: Vraťte jim původní vzhled

09.04.2019 | Bydlení a design

Čas od času se každému z nás stane drobná nehoda a naše koberce či čalounění nábytku odnesou naši nešikovnost ošklivou skvrnou. Zejména pokud máte děti, častému čištění se nevyhnete. Skvrny se časem vytvoří pouhým používáním, i když budete sebečistotnější. Poradíme vám, jak se častých fleků co nejšetrněji zbavit.

Mastnota

Nejčastěji se na čalounění nábytku setkáme se skvrnami od jídla, které mívají většinou mastný základ. Na takové fleky většina hospodyněk chodí s houbičkou a saponátem. Výsledek je ale poměrně nejistý. Hrozí, že skvrnu rozmažete a místo abyste ji odstranili, ji vlastně jen pořádně zapracujete do látky. Mnohem lepší volbou je použití jedlé sody. Pokud je čalounění tmavší barvy, nejdříve rozpusťte sodu v teplé vodě. Poté ji houbičkou vtiskněte do skvrny a suchým ručníkem odsajte. Takto postupujte až do úplného odstranění. Jestliže je čalounění nebo koberec světlý, můžete vyrobit ze sody a vody hustší pastu, kterou nanesete na skvrnu a necháte pár minut působit. Poté opláchněte a tisknutím ručníku vysušte.

Špinavé područky a opěradla

Špinavé a ohmatané područky křesel a sedacích souprav jsou častou podívanou ve většině domácností. Zbavit se jich, pokud potah nelze sundat a vyprat, může být ale poměrně jednoduché. Postačí vám k tomu sáček kyseliny citronové, případně šťáva z poloviny citronu, jedna lžíce octa a glycerinové mýdlo. Houbu namočte do směsi vody s octem a kyselinou citronovou, poté napěňte mýdlem a jemným, krouživým pohybem područky vyčistěte. Pokud shledáváte, že jsou po uschnutí područky světlejší než zbytek sedačky, nejedná se o vyšisování, zřejmě si už váš kus nábytku říká o kompletní vyprání.

Vyšlapané cestičky v koberci

Vyšlapané cestičky v koberci, které na sebe upozorňují mimo jiné také tmavším barevným odstínem, nás snadno upozorní, že je na čase koberec vyčistit. Nejlepší možnou variantou je použití profesionálního vysavače, který koberec kompletně vypere, zbaví všech nečistot a navrátí vláknům jejich původní tvar. Pokud však tuto možnost nemáte, budete muset na kolena. Do kbelíku s teplou vodou nalijte půl deci octa a rozpusťte v něm pět polévkových lžic kuchyňské soli. Tímto roztokem vyčistěte celý koberec pomocí jemnějšího kartáče. Po vyčištění celé plochy koberec vysušte ručníkem, po kterém budete šlapat, aby natáhl vlhkost do sebe. Po úplném vyschnutí koberec vysajte. Bude jako nový.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Vepřová pečeně

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat