Jak pečovat o povlečení?

26.04.2019 | Bydlení a design

Povlečení je jednou z důležitých součástí naší ložnice. Dotváří její celkový vzhled a zároveň přichází do přímého styku s naší pokožkou. Mělo by ladit s interiérem, i pohladit naše tělo. Jak o něj pečovat, abyste se z něj dlouho těšili?

Záleží na kvalitě

Možná otřepaná fráze, ale v tomto případě rozhodně pravdivá. Když nebudete hlídat kvalitu, barvy po několika vyprání vyblednou, povlečení ztratí svůj tvar. Pak je to k pláči.

Před prvním použitím povlečení vyperte

Ano, a nejlépe hned dvakrát. Pozorně si přečtěte údržbový štítek. Povlečení vyperte na 40 °C s použitím vhodného pracího prostředku. Před praním ho zapněte a otočte naruby.

Při prvním praní se odstraní zbytkové barvy a nečistoty z výroby.

Běžná péče

Řiďte se štítkem s doporučenou údržbou. Každý materiál totiž vyžaduje něco jiného. Mezi povlečení se složitější údržbou patří klasická bavlna, satén a damašek. Povlečení se snadnou údržbou je z krepu, flanelu či mikrovlákna.

Bavlněné povlečení

Doporučená teplota bývá 40 °C, maximálně 60 °C. Pokud není opravdu hodně zašpiněné, perte ho na nižší teplotu. Prací prostředek volte podle barvy povlečení a materiálu. Než dáte povlečení do pračky, otočte povlečení naruby a zapněte zipy nebo knoflíky.

Sušte nejlépe na čerstvém vzduchu. Nevyvěšujte jej za rohy – kolíčky by mohly zdeformovat tvar. Spíš ho různě skládejte, usnadníte si tím i žehlení. Kdo preferuje sušičku, nic mu v tom nebrání, ale je třeba nastavit co nejšetrnější program.

Polybavlna

Bavlna s příměsí polyesteru. Povlečení ze směsových je, co se údržby týče, méně náročné. Lépe drží tvar a vzhled, je lehčí, rychleji schne a možná ho nemusíte ani žehlit. Pokud to bude potřeba, žehlete ho naruby a než ho uklidíte, nechte ho vychladnout. Oproti čisté bavlně je i jemnější na dotek.

Krepové povlečení

Perte ho naruby, zapnuté a nedávejte k němu prostěradla. Vhodná teplota je opět 40 °C. Krep se nesmí žehlit, proto to ani nezkoušejte. Zničili byste ho. Vždyť krep je vlastně zmačkaný. V pravidelných pruzích se střídá hladká a zvrásněná část. Povlečení jen usušte a hned složte.

Satén

Nejšetrnější je praní ve studené vodě. Tím se ale nezbavíte špíny ani roztočů. Proto dbejte na maximální teplotu 40 °C, perte zapnuté a naruby. Použijte kvalitní prací prostředek, nepoužívejte aviváž. Dejte si pozor na složení – místo polyesteru sáhněte po bavlněném saténu.

Damašek

Použijte šetrný prací program a prací prostředek na jemné prádlo. Maximální teplota praní je 40 °C. Sušte ho jen po nezbytně nutnou dobu, aby nepřeschlo.

Každý materiál vyžaduje něco jiného. V něčem se ale přece jen shodují. Žádné povlečení neperte naráz s prostěradly a nemělo by přijít do styku ani s aviváží. Sice by pak bylo příjemnější na dotek, ale na úkor prodyšnosti a savosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:42
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:40
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:35

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat