Už deset minut mazlení s pejskem výrazně sníží stres

Proč lidé tak milují domácí mazlíčky a psi jsou oblíbenými společníky i ve městech, umějí vysvětlit vědci ze státu Washington. Během experimentálního výzkumu prokázali, že už deset minut interakce se psem či kočkou výrazně sníží hladinu stresového hormonu v krvi. A to i s cizím psem a kočkou. Takže interakce s domácím miláčkem má bezesporu účinek mnohem silnější.

„Jen deset minut může mít výrazný účinek. U studentů z našeho výzkumu, kteří si hráli s psy a kočkami, došlo k výraznému snížení stresového hormonu kortizolu v krvi,“ tvrdí doktorka Patricia Pendry z Washington State University.

Její tým sledoval 240 studentů během práce ve škole. Celé skupině odebíral vzorky slin, v nichž byla měřena hladina kortizolu. V momentě, kdy byli studenti ve stresu, měli možnost si jít pohrát s domácími mazlíčky. U všech poté došlo k poklesu hladiny kortizolu v krvi (a také ve slinách). Snížení hladiny hormonu je jen fyziologickým projevem poklesu stresu.

„Věděli jsme, že si studenti rádi hrají se zvířaty a že jim to pomáhá k navození pozitivních emocí. Ale my jsme chtěli zjistit, jestli to vede přímo ke skutečnému zmírnění stresu na fyziologické úrovni,“ dodává doktorka Pendry.

První pomoc na deprese

Ostatně chovatelé psů vůbec nepochybují o tom, že jim jejich čtyřnozí kamarádi rozumějí a poznají jejich emoce. A že je dokonce spěchají uklidnit a utěšit, když je jim smutno. Pro tato tvrzení dosud neexistovaly vědecké důkazy, nicméně etologové z Marylandu v experimentálním výzkumu prokázali, že psi skutečně chovatelovy emoce cítí a poznají. Navíc třikrát rychleji reagují na to, když je jejich pán rozrušený či smutný. A běží ho utěšit.

Tým vědců z Johns Hopkins University testoval čtyřiatřicet psů. Sledoval jejich chování během dne a reakce na různé emoční stavy majitele. Psi třikrát rychleji reagují na pláč a rozrušení pána a běží ho utěšit.

„Zjistili jsme, že psi nejenže vnímají, co jejich majitel cítí, ale když pes ví, jak pána utěšit, pak překoná i překážky, aby se k němu dostal a konejšil ho,“ tvrdí doktorka Emily Sanford z Johns Hopkins University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat