Majitelé psů žijí déle a častěji přežívají i vážný infarkt

Člověk se tisíce let vyvíjí v soužití se psem. Mezi těmito dvěma silně sociálními savci se vyvinulo tak silné pouto a schopnost vzájemné komunikace a interakce, že jsou dnes psi stejně cenní jako lidští společníci. Dokazují to dvě na sobě nezávislé studie ze Švédska a Kanady. Vyplývá z nich, že mít doma pejska znamená být chráněn před negativními vlivy sociální izolace, které se projevují na fyzickém zdraví. Chovatel psa má o čtyřiadvacet procent nižší riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny.

A až o pětašedesát procent vyšší šanci přežít vážnou srdečně-cévní příhodu – infarkt či mrtvici. Data se přitom opírají o dlouhodobé sledování dvou milionů lidí.

Nejlepší přítel

Pes má přitom nejsilnější ochranný vliv na zdraví u starších osob. A to zřejmě proto, že mladí lidé chodí do zaměstnání a častěji jsou zapojeni do společnosti, takže pes navíc už se tolik na jejich zdraví neprojeví. Zatímco senioři jsou kvůli věku a snížené pohyblivosti častěji izolovaní. Pes jim pak nahrazuje citovou a sociální interakci, kterou měli v mládí s lidmi. Tato interakce se psem snižuje psychický stres a další negativní vlivy sociální izolace, takže zvyšuje šanci na přežití infarktu a prodlužuje život.

Osobní trenér k nezaplacení

Pes ale působí pozitivně také na fyzickou aktivitu seniorů. Chovatele nutí k pravidelnému pohybu při venčení. Což zlepšuje celkovou kondici i zdraví srdce a cév.

„Víme, že sociální izolace je silným rizikovým faktorem pro předčasné úmrtí a zhoršené zdraví. Předchozí studie naznačovaly, že chovatelé psů pociťují méně sociální izolaci a také se častěji pouštějí do interakcí s lidmi kolem sebe,“ tvrdí doktor Tove Fall z Uppsalské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat