Psi mají ve třech letech biologicky padesát

Většina lidí věří, že pes během jednoho roku astronomického zestárne o sedm let vývojových. Je to desetiletí staré tvrzení vycházející ze studie, v níž veterináři vzali průměrnou délku života člověka a průměrnou délku života psa. Bylo to sedmdesát ku deseti. Jenže podle expertů z Kalifornie je stárnutí u psů velmi nerovnoměrné a už ve třech letech mají biologicky padesát, zatímco v deseti ještě ani ne sedmdesát.

Vědci z University of California se podívali na stárnutí psů optikou genetiky. Testovali míru metylace – epigenetických změn na DNA u 104 labradorů od věku čtyř týdnů po šestnáct let. A zjistili, že psi první tři roky extrémně rychle stárnou. Ale pak se celý proces zpomalí.

V porovnání s člověkem

Takže ve dvou letech má DNA psů takové změny, které odpovídají u člověka raným čtyřicátníkům. Ve třech letech se pes rovná padesátníkům, ale v deseti letech teprve osmašedesátiletému člověku.

„Očekávaná délka života labradorských retrívrů – dvanáct let – odpovídá celosvětovému průměru délky života člověka – sedmdesáti rokům,“ tvrdí autoři z Kalifornie.

Pokud chcete, aby se váš čtyřnohý kamarád dožil co nejvyššího věku, dbejte také na vyváženou stravu. Bohužel stále přibývá obézních psů, jak poznat, jestli to není i problém vašeho miláčka? 

Obézní Alík

Říkáte si, že vlastně nevíte, jak štíhlý či kulatý by váš psí mazlíček měl být? U každého plemene je to jiné, nicméně obecně platí, že psovi by měly jít snadno nahmatat poslední žebra. Pes s velkou nadváhou má problém s pohyblivostí, rychle se zadýchává a často během chůze odpočívá. Nejlépe stav vašeho psa zhodnotí veterinární lékař, který může vyloučit i jiné zdravotní problémy, které mohou mít podobné příznaky. Pokud si tedy nejste jistí, raději jej navštivte. Určitě vám i poradí, jak pejskovi pomoci zhubnout a vrátit jej zpět do kondice.

U pejska s nadváhou je potřeba postupovat pomalu a plynule. Nemůžeme jej hned zapřáhnout do velké fyzické zátěže, jelikož s takovým břemenem váhy navíc velice trpí klouby a kosti. Proto zezačátku postačí klidné procházky. Také trávení a zažívání není dobré vystavit náhlé změně. Krmení bychom tedy měli měnit a ubírat postupně, nejlépe podle rad a pokynů specialistů.

Stále bychom měli sledovat celkový stav zvířete, jeho elán, náladu, dále srst, zda je lesklá či matná nebo nevypadává a pak také výkaly, jejich množství, strukturu a pravidelnost vyprazdňování. V případě podezření na jakékoli problémy je vhodné kontaktovat vašeho zvířecího lékaře a nechat pejska prohlédnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat