Vánoční hodování není pro všechny. Čím svému psovi můžete ublížit

Chcete si sváteční pohodu naplno užít, a to se všemi členy rodiny? Pak svému chlupatému společníkovi nedávejte avokádo a jídla obsahující cibuli, česnek nebo muškátový oříšek. Podle veterinářů způsobují zvracení, jaterní potíže i rozpad červených krvinek!

Vánoce se blíží mílovými kroky. Pro někoho je to stres, zatímco jiný si v přípravách vyloženě libuje. Ať už to máte hozené jakkoli, jisté je, že nějakou chvíli strávíte v kuchyni, kde se bude péct, vařit, smažit a nakládat ostošest. Obvykle u toho máte milou psí společnost? Je pravda, že ve dvou se to lépe táhne, ovšem snažte se odolat těm prosebným očím, jež loudí něco na zub. Které potraviny mohou němým tvářím přivodit vážné zdravotní problémy?

Avokádo jako nebezpečná hrozba

Zatímco lidem se konzumace avokáda vřele doporučuje, pro štěkající členy rodiny je plod stromu hruškovce přelahodného zcela zapovězen. Obsahuje totiž látku persin, což je toxin na bázi mastných kyselin. A ten ve zvířecím žaludku napáchá pěknou paseku!

Cokoli s cibulí a česnekem

Podobné je to i v případě česneku s cibulí. Lidská populace tato ochucovadla může jíst, jak se jí zlíbí. Pro psy jsou ale jedovatá ve všech podobách i úpravách, a to včetně těch tepelných. Důvod? Způsobují rozpad červených krvinek a tím výrazně zvyšují riziko anémie neboli chudokrevnosti.

Rozinky? Na ně extra pozor!

Ani z takových rozinek, kterých ve Vánočce rozhodně není málo, pro Punťu nic dobrého nekouká. Jelikož se sušené plody révy vinné většinou konzervují cukrem, hrozí po jejich pozření zvracení či dokonce selhání ledvin. A to bez legrace.

Skořice a muškátový oříšek

Co si budeme povídat, skořice k nejkrásnějším svátkům roku neodmyslitelně patří. Měla by však zůstat jen na vašem jazyku, neboť nejlepší přítel člověka z ní může mít jaterní problémy i průjem. Náhlý výlet na veterinární pohotovost slibuje i nevinně se tvářící muškátový oříšek, jež představuje skutečnou hrozbu pro nervový systém psa.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat