Death Cleaning je novým trendem v uklízení

Nové trendy se netýkají jen oblečení a účesů, ale v posledních letech také úklidu. Stále častěji se objevují nové tipy, jak uklidit a zorganizovat svůj byt nebo šatník. A nejnovějším trendem je tzv. „death cleaning“ – tedy úklid jako po vlastní smrti.

Strukturovaně a nejlépe hodně radikálně, tak podle tohoto návodu byste měli svůj majetek zbavit veškerého haraburdí. Tedy podle stejného principu jako při vyklízení bytu po nebožtíkovi. Metoda, která pochází ze Švédska, je postavena na tom, abyste se zbavili co nejvíce nepotřebných věcí, a tak pozůstalé po své vlastní smrti nezahltili probíráním se vaším harampádím. Co na první pohled vypadá možná trochu strašidelně, má svoje přednosti – protože se díky myšlenkám na to, že dříve nebo později stejně umřeme, dokážeme lépe a rychleji zbavit věcí, které opravdu nepotřebujeme.

Čím dříve začnete, tím lépe

Autorka Margareta Magnusson, která tento způsob úklidu vynesla na světlo a popsala v knize „The Gentle Art Of Swedish Death Cleaning“, považuje „death cleaning“ za způsob života, ze kterého je možné profitovat. Čím dříve člověk začne, tím lépe – tak totiž je možné minimalizovat svůj letitý majetek pouze na ty věci, které mají svoji zvláštní hodnotu. Takové, které si člověk opravdu chce ponechat roky nebo třeba i přenechat v dědictví. Je to tedy proces, se kterým není potřeba začít, až když se blíží váš konec.

A jak při death cleaning postupovat?

Samozřejmě nemusíte hned vyhodit všechny svoje věci a omezit se pouze na 100 kusů. Spíše jde o vyhození všech krámů, které vám nejsou k žádnému užitku. To je totiž často největší problém – vlastníte věci, které pro vás měly nějakou hodnotu v minulosti, a závisíte tak na předmětech a oblečení, které však už svoji úlohu dávno splnily. Pokud odstartujete ve svém životě filozofii „death cleaning“, u každého předmětu se zeptejte sami sebe:

  • Mám z něj ještě radost?
  • Proč ho mám?
  • Chci to přenechat po smrti svojí rodině?

Když si nebudete u nějaké věci jistí, můžete ji dát do krabice s věcmi, které sice pro vás hodnotu mají, ale vaši příbuzní ji nejspíše později vyhodí.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat