Hluk ve městech nejlépe tlumí jehličnany

Není strom jako strom. A třebaže se při výsadbě v urbanistickém prostředí zahradní architekti řídí především nároky dřevin a estetikou, někdy je dobré myslet i na další kritéria. Třeba na to, jak takový vzrostlý strom přispěje k tlumení hluku. Dřeviny se totiž v tomto liší svou strukturou borky (staré kůry), tvarem listů i tvarem koruny. Nejlepším tlumičem městského hluku jsou pak horské modříny.

Houževnatý modřín

Modřín je strom odolný a houževnatý. Je sice náročný na světlo, ale jinak dokáže růst ve velmi chladných a vysokohorských podmínkách. V Česku je původní jen v Jeseníkách, ale dnes už se díky lesnictví rozšířil na celé území a je také častým prvkem v parcích a městské zeleni. Tam přitom výborně tlumí hluk jako solitér.

Vyplývá to z výzkumu dendrologů z Londýnské univerzity. Ti testovali třináct nejběžnějších dřevin z měst, mezi nimi třešně, borovice, jedle, buk, vrbu, topol, olši, javor, platan, smrk, dub, jeřáb. Nejlépe pak svým kmenem pokrytým borkou tlumil hluk právě modřín.

Jednička v tlumení hluku

„Kromě zhodnocení vizuální stránky a schopnosti zastínění u stromu by se mělo při výsadbě městské zeleně uvažovat také o tom, jak stromy dokážou tlumit hluk,“ tvrdí profesor Jian Kang z Londýnské univerzity.

Nejlépe ze všech vyšel modřín, ale také ostatní jehličnany jsou lepší než listnáče. A to nejen v zimním období. Přitom na tlumení hluku má největší vliv struktura kůry a průměr kmene, který tedy souvisí s věkem stromu. A překvapením rovněž není to, že skupina dřevin tlumí hluk výrazně lépe než jednotlivci.

„Cílem našeho výzkumu bylo zahrnout více druhů, které jsou jak širokolisté, tak jehličnaté. Faktem je, že jehličnany a jejich kůra a kmeny absorbují více hluku než listnáče, ve městech by tedy měly být častěji zastoupeny jehličnany,“ vysvětluje dále profesor Kang.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat