Životní linka stárnoucího psa

Lidé se prostě nevyhnou tzv. antropomorfizaci neboli polidšťování. A tak se snaží svět kolem sebe často nahlížet lidskýma očima. A protože se průměrný člověk dnes dožívá osmdesátky, snaží se psí život – dosahující podle plemene délky mezi deseti a dvaceti roky – přepočítávat na roky lidské. Zatímco člověk vstupuje do puberty kolem třinácti let věku, pes v šesti měsících, v devíti je pohlavně zralý. Dříve se myslelo, že po dvanácti měsících života má fyziologicky a psychologicky sedm let. Ale to je mýtus. Psi nestárnou rovnoměrně. A navíc se v tom mezi sebou liší i plemena. Velká stárnou rychleji, mají kratší život, malá pomaleji, protože se dožívají vyššího věku.

Psi nejprve stárnou velmi rychle. Takový roční labrador se fyziologicky rovná třicetiletému člověku. V sedmi se stárnutí zpomalí. Velká a střední plemena jsou v devíti letech už pravými seniory, menší plemena ale až kolem dvanáctého roku života.

Molekulární biologové ze San Diega sledovali 104 labradorských retrívrů. Vyšetřili jejich buňky, v nichž zkoumali jadernou DNA stočenou v chromozomech. Na nich se totiž nejlépe projevuje stárnutí. Stejně jako u lidí i u psů nedochází ke stárnutí stejně rychle. Jinými slovy, jeden člověk vypadá ve čtyřiceti na průměrných třicet, jiný je strhaný a vypadá na průměrných padesát. Podobné je to u psů. Liší se mezi sebou jedinci v rámci jednoho plemene, ale také plemena mezi sebou.

Nejlepším indikátorem stárnutí těla živočichů je sledování tzv. biologických hodin zaznamenáváním změn v DNA. Ta podléhá metylaci, čím je starší, tím více metylových skupin je na ní navázáno. Když se srovná metylace DNA psa s metylací DNA člověka, lze zjistit, v jakém chronologickém stáří jsou zhruba podobně staří.

Jak se tedy počítá psí věk?

Neplatí tedy lineární přepočet – jeden rok lidský se nerovná sedmi psím. Čtyřletý pejsek už má kolem lidské padesátky a devítiletý kolem lidské pětašedesátky. Tohle je zhruba příklad u labradorského retrívra, menší plemena stárnou pomaleji, větší naopak rychleji. Psí stárnutí se výrazně zpomalí v sedmi letech. Ale už v roce jsou to většinou třicátníci.

„Devítiměsíční pes může mít štěňata, takže je jasné, že v roce nemůže mít lidských sedm let,“ dodává autor výzkumu profesor Trey Ideker z University of California v San Diegu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat