4 recepty italské, španělské i latinskoamerické kuchyně. Světové chutě u vás doma!

Italská, španělská i latinskoamerická kuchyně jsou typické svou rozmanitostí chutí i vůní, osobitostí a celou řadou specialit. Základem je kombinace tradičních receptur a jednoduché přípravy. A právě díky tomu bychom jediný typický pokrm hledali stěží.

Dobroty italské, španělské a latinskoamerické kuchyně přináší festival Gastronomico. Již druhý ročník z dílny Alakarte.cz probíhá od 24. září do 14. října ve vybraných restauracích v řadě měst ČR a nabídne tříchodová menu za cenu 290 Kč a 390 Kč. Všechna menu jsou vstupenkou do světa exotických chutí Itálie, Španělska i zemí Latinské Ameriky.

Čtyři skvělé recepty z festivalu Gastronomico máte nyní možnost vyzkoušet i doma. Recepty máme přímo od vyhlášených šéfkuchařů!

Teplý krevetový salát

s červenou cibulí, česnekem, mladými bramborami Grenaille, rukolou a cherry rajčátky
Green House (šéfkuchař Ondřej Hlaváček)
1 porce

Suroviny:
• 80 g krevet
• 20 g česneku
• 30 g červené cibule
• 30 g rukoly
• 80 g brambor
• 50 g cherry rajčátek
• olivový olej
• sůl, pepř

Postup:
1. 
Na olivovém oleji orestujte česnek a červenou cibuli, přidejte krevety, poté brambory, které jste si předtím uvařili ve slupce. Prohřejte a podávejte na lůžku z rukoly a cherry rajčátek.

Paštika z kachních jater v praženém sezamu s rybízovým želé

a pečenými smrkovými hřiby s tymiánem, domácí celerovou bruschettou
Boulevard Restaurant (šéfkuchař Jaroslav Kolbasovský)

Suroviny:
Na paštiku z kachních jater:
• 30 g kachních játer
• 20 g kachního sádla
• sůl
• pepř bílý mletý
• muškátový květ
• majoránka čerstvá
• sezam bílý

Suroviny na rybízové želé:
• 10 g černého rybízu
• 10 g citronu
• 6 g cukru krupice
• 1 g želatiny plátkové
• 10 g vody

Pečené smrkové hřiby s tymiánem
• 20 g smrkových hřibů celých
• 10 g másla
• sůl mořská
• pepř barevný celý
• tymián čerstvý

Postup:
Postup na kachní paštiku:
1.  Kachní játra opláchněte a osušte. Umelte je na jemno a nechte je ušlehat s částí rozehřátého kachního sádla o teplotě cca 70 °C do husté krémové pěny.
2.  Nakonec paštiku ochuťte solí, bílým mletým pepřem, muškátovým květem a čerstvou majoránkou. Kachní paštiku dejte do silikonové formy a lehce zalijte zbytkem rozehřátého sádla.
3.  Takto připravenou paštiku pečte ve vodní lázni při teplotě 75 °C zhruba 45 minut. Hotovou paštiku dejte vychladit.
4.  Vykrajujte škrabkou na zmrzlinu malé kuličky, které obalte v nasucho, dozlatova opraženém sezamovém semínku.

Rybízové želé:
5.  Černý rybíz a oloupaný, vykrájený citrón bez pecek rozmixujte na pyré. Přidejte cukr a vodu a přiveďte k varu. Odstavte z ohně a přidejte plátkovou želatinu. Do druhého dne nechte vychladit v lednici.
6.  Následující den nechte ve stroji šlehat cca 45 minut. Rozetřete do forem a po vychlazení a zatuhnutí krájejte na kostky, které přikládejte k hotové paštice.

Pečené smrkové hřiby:
7.  Hřiby, nejlépe čerstvé, očistěte a nakrájejte na tenké plátky, které opečte na přepuštěném másle s čerstvým tymiánem. Hřiby nakonec ochuťe solí a čerstvě mletým pepřem.

8.  Na talíř dejte plátky opečených smrkových hřibů, ke kterým přiložte kuličku kachní paštiky, kterou obalte v praženém sezamu, rybízové želé a na sucho lehce opečenou teplou celerovou bruschettu. Můžete ozdobit čerstvým polníčkem.

Paella „mixta“

El Centro (šéfkuchař Oskar Caceres)
2 porce

Suroviny:
• krevety celé, cca 3040
• 100 g kalamár (sépie) na kroužky
• 100 g mořských plodů  malé loupané krevetky, loupané slávky či jiné mušle, mini chobotničky apod.
• 100 g kuřecího masa
• 100 g králíka
• 6 ks slávek v poloviční schránce
• 150 g čerstvé červené papriky
• 20 g zeleného hrášku
• 1 pol. lžíce jemně krájené cibule
• 1 káv. lžička česneku
• 0,02 g šafránu
• 5 g (½ pol. lžíce) rybího vývaru
• 150 g rýže  arabika

Postup:
1. 
Na olivovém oleji osmahněte slávky a krevety cca 8 minut. Odložte stranou na připravený talířek.
2. 
Do oleje dejte masa a o chvilku později přidejte šafrán, cibuli, česnek a kroužky z kalamár (sépii) a nakrájené proužky z červené papriky. Osmahněte cca 4 minuty. Přidejte mořské plody a restujte další 4 minuty.
3.  Poté přidejte hrášek a rýži, osolte a opepřete a zalijte vodou (na 1 hrnek rýže, 2 hrnky vody). Až se odpaří část vody tak, že rýže vystupuje na povrch paellu ozdobte krevetami a slávkami. Duste cca 1015 minut.
4.  Poté zapékejte v troubě na 220 °C dalších 1015minut.
5.  Vráťte na oheň na cca 3–4 minuty a poté podávejte s rozpůleným citronem.

Mascarpone zabaglion s lesními plody

U Emy Destinnové (šéfkuchař Steven Trumpfheller)

Suroviny:
• 5 žloutků
• 1/3 hrnku krupicového cukru
• 1/3 hrnku vína Marsala
• 1 hrnek šlehačky
• 5 ¼ hrnku čerstvých lesních plodů
• 2 hrnky mascarpone
• čokoláda

Postup:
1. 
Připravte si vodní lázeň (horní nádoba se nesmí dotýkat vody, aby se vám vejce nesrazila). Do vodní lázně dejte žloutky a cukr, pomalu vyšlehávejte (cca 3 minuty).
2.  Pomalu zašlehávejte víno Marsala, povařte za stálého šlehání 1015 minut, dokud žloutky nedosáhnou teploty 140 °C. Dávejte pozor, aby se nesrazily.
3.  Poté dejte zchladit do lednice, vyšlehejte šlehačku a smíchejte dohromady.
4.  Podávejte s lesním ovocem a mascarpone, posypané čokoládovými hoblinami.

Všechny restaurace pro festival připravily tříchodová menu za cenu 290 Kč nebo 390 Kč. Každý z milovníků dobrého jídla si může celou nabídku prohlédnout na festivalové stránce www.gastronomico.cz  a rozhodnout se, jaká z restaurací i pokrmů je jeho chuťovým buňkám nejmilejší. Zde je možná také okamžitá rezervace stolu ve vybrané restauraci, platba za menu probíhá přímo na místě. Každý z hostů, kdo festivalové menu ochutná, má následně možnost svůj zážitek ohodnotit na www.alakarte.cz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:58
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:32

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat