Ani výběr stojací lampy nepodceňujte

24.11.2021 | Bydlení a design

Lampy umístěné vedle pohovky nebo křesla mají v našich domácnostech své čestné místo. Nic nedokáže navodit tak příjemnou atmosféru na čtení knihy, sledování televize nebo při posezení s přáteli lépe než právě stojací lampa, která vyzařuje tlumené osvětlení, které vás neozáří, ale zároveň dostatečné, abyste si mohli číst nebo užívat pohodových chvil nad sklenkou vína.

Stojací lampa má své místo v obýváku i ložnici

Stojací lampa se hodí do každého interiéru, můžete ji mít v obývacím pokoji i ložnici. Využití má i v pracovně. Je nejen praktickým doplňkem interiéru, ale také tím designovým.

Lampu vybírejte srdcem i rozumem

Vybrat tu pravou lampu, která splní všechna vaše očekávání a bude vám dlouho a dobře sloužit, může být oříšek. Nestačí ji vybírat jen očima nebo podle ceny, je třeba se zaměřit i na některé parametry jako velikost, materiál a další funkce.

K čemu plánujete lampu využívat?

Prvním krokem při výběru lampy je rozmyslet si, kam lampu plánujete umístit a k čemu ji chcete využívat. Na trhu je opravdu široká nabídka, jednotlivé typy se liší využitím.

  • Ke zkrášlení místnosti vám postačí dekorativní stojací lampy, které poskytnou většinou jen decentní osvětlení, na druhou stranu mohou bezvadně ladit s ostatním interiérem.
  • Lampy se stínítkem jsou zase fajn na prostorové osvětlení.
  • Víte, že na trhu najdete i obloukové lampy, u kterých se bez obav můžete začíst do svého oblíbeného románu?

Zaostřeno na rozměry

Stojací lampy jsou krásné, na druhou stranu je nutno přiznat, že zaberou i docela dost místa. Než se tak pro lampu opravdu rozhodnete, najděte jí vhodné místo a změřte si, zda se tam opravdu vejde.

Zaměřte se na velikost stojanu (ten lze v některých případech zasunout třeba pod křeslo nebo pohovku), ale i na výšku lampy. Právě od ní se pak odvíjí šířka osvětlení. Čím výš bude zdroj světla, tím širšího osvětlení se dočkáte.

A co materiál?

Lampa se stane ozdobou místnosti, její vzhled je třeba sladit s ostatním interiérem. Design lampy se většinou odvíjí od materiálu, ze kterého je vyrobena.

  • Velmi oblíbené je dřevo, které se jako přírodní materiál hodí téměř všude.
  • Univerzální jsou i kovové lampy z mědi, nerezu, bronzu nebo mosazi. Ty potěší i snadnou údržbou.
  • Moderní stojací lampy se hodí jak do moderních domů, tak pracoven a kanceláří.
  • Textilní stojací lampy potěší pestrými textilními stínidly.

Víte, že materiál ovlivňuje i životnost lampy a její funkčnost?

Dost možná oceníte i …

Stojací lampa toho mnohdy umí víc než jen osvítit prostor. Může disponovat USB portem, díky kterému si nabijete telefon i čtečku, mít dálkové ovládání nebo dotykový spínač a pro ještě příjemnější používání disponovat LED technologií a stmívačem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat