Proti horku pomůže barva ochlazující teplotu v místnosti

Závratě, slabost, nevolnost, zvracení, malátnost nebo poruchy soustředění. Takhle organismus reaguje na nadměrné působení horka. Proti selhání vnitřní termoregulace a přehřátí organismu se dá bránit několika způsoby, přičemž klimatizace nepatří mezi ty nejvhodnější. Nahradí ji zbrusu nová barva?

Pro svět toho udělala hodně, ale každá mince má dvě strany. Klimatizace je fajn, akorát vysušuje vzduch a způsobuje dehydrataci, přispívá k suché a svědivé pokožce, stojí za bolestmi hlavy, respiračními problémy, podrážděním sliznic a alergiemi (1). Na druhou stranu přežít v přehřáté místnosti, navíc když potřebujete podat nějaký výkon, není jednoduché. Co se v takovém případě dá dělat?

Tipy proti horku

Teplotu vzduchu lze snížit tak, že do místnosti horko zkrátka nepustíte (zatáhněte závěsy a žaluzie), použijete stolní větráky a ventilátory, rozprášíte ledovou vodu na záclony i závěsy či jednou denně setřete podlahu – opět studenou vodou (2). Příště už výčet vašich možností bude pravděpodobně širší. Vědci totiž vynalezli barvu, která v tom nejlepším případě zdravotně závadnou klimatizaci může nahradit!

Speciální bílá je nadějí pro lidstvo

Akademici z americké Purdueovy univerzity ve West Lafayette v Indianě předvedli světu nejbělejší barvu na světě, která by mohla účinně odvrátit dostatek slunečního světla tak, aby klimatizace byla zbytečná (3). Podle tamní Agentury pro ochranu životního prostředí (AC) hrozba vysokých teplot bude i nadále růst, protože klima se mění a odborníci neustále zaznamenávají nárůst průměrné teploty zemské atmosféry a oceánů (4). V reakci na tento jev se výzkumníci snažili vymyslet něco, co by ulevilo jak planetě, tak i jejím obyvatelům.

Sbohem, drahá elektrická energie!

Ve výzkumu z roku 2021 publikovaném v odborném časopise American Chemical Society Journal (5) autoři poznamenávají, že se rozhodli pro dva klíčové prvky, aby jejich barva získala maximální bělost. První je účinnost chemických sloučenin síranu barnatého (BaSO 3), který přirozeně vydává světlo. Druhým je částice BaSO 3, jež zase umožňuje barvu odrážet a rozptylovat. Ultra bílá barva ve výsledku udržuje povrchy o 19 Fahrenheita (34,2 stupně Celsia) chladnější, a to i během nejteplejších hodin dne.

Nejbělejší bílá barva může způsobit revoluci ve způsobu, jakým lidé přemýšlejí o svých chladicích systémech. Namísto instalace hlučných jednotek, které navíc spotřebovávají velké množství momentálně drahé elektrické energie, se společnost zanedlouho bude moci obrátit na šetrnější metody. Podle dostupných informací se aktuálně pracuje na komercializaci uvedené barvy a jejím uvedení na běžný trh. Tak snad to nebude dlouho trvat.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1845458/, (2) názor autora, (3) www.purdue.edu/newsroom/releases/2021/Q2/the-whitest-paint-is-here-and-its-the-coolest.-literally..html, (4) www.nrc.gov/docs/ML1434/ML14345A597.pdfm, (5) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acsami.1c02368







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat