Význam a účinek barev v interiéru

Moderní interiérový design je ovlivňován především aktuálními trendy, kulturou a podnebím (životním prostředím), ve které se dům či byt nachází apod. V poslední době však roste významnost dalšího faktoru, který se dostává do absolutního popředí.

Tipnete si, o co se jedná? Je to psychologie. Psychologie je totiž nezbytnou součástí každého (kvalitního) interiérového designu, proto mají profesionálové při navrhování interiérů na paměti, jakým účelům bude interiér sloužit, a jaké pocity má vzbuzovat (1). Jak to funguje v praxi?

Abychom vám tématiku přiblížili co nejvíce, pojďme si nyní položit několik otázek, které vám pomohou zhodnotit, jaké emoce vyvolává váš domov.

Jak se cítíte v místnosti, když vstoupíte?

Potřebuje váš domov více čerstvého vzduchu a cirkulace?

Jsou v odpočinkových částech bytu/domu (obývací pokoj apod.) měkké podlahy či koberce, a teplé světlo? Vyvolává to ve vás pocit uvolnění?

Máte v pracovně dostatek ostrého světla, abyste se mohli soustředit?

Proč jste zvolili zrovna tu konkrétní barvu v místnosti (zdi, koberce, závěsy nebo stínidla)?

… u barev se chvíli zdržíme…

Zkušení interiéroví designéři mají solidní znalosti o barvách, jelikož obvykle pracují pro různé klienty, a tudíž dobře vědí, do které skupiny určitá barva patří, a jaké emoce vyvolává. Porozumět každé barvě a jejímu působení na naši náladu, zdraví a způsob myšlení, je tudíž k vytváření interiérového designu naprosto nezbytné. Tedy ještě jinak: Na barvy v interiéru se nesmíme dívat pouze z ohledu „jak se nám tam líbí“ ale také, jaké emoce v nás vyvolávají.

Pořád si říkáte, že z toho moc chytří nejste? Pojďme tedy na konkrétní účinky barev (2).

Bílá rozjasňuje

Je spojena s čistotou a jasným organizovaným myšlením. Zesvětlí každou místnost a dá prostor pro jakékoli doplňky dle aktuální nálady. Velice efektně vypadá také kombinování více odstínů bílé barvy. Například: Bílé zdi můžete doladit krémovými polštářky na slonovinově bílé sedačce apod. Zlaté nebo béžové doplňky pak dotvoří celkový něžný dojem interiéru.

Černá – sofistikovanost a tajemství

Má v sobě jemnou eleganci, aniž by byla příliš konzervativní. Mnoho moderních návrhářů interiérů používá tuto barvu ke zvýšení sofistikovanosti. Například velká matně černá váza s několika velkými zdobnými listy skvěle podtrhne vás interiér a dodá mu na eleganci. Matná černá stěna ve vaší pracovně ozvláštněná fotografiemi či obrázky v bílých či mosazných rámečcích… apod.

Červená stimuluje a zahřívá

Zvyšuje srdeční frekvenci a aktivitu mozkových vln. Ne nadarmo je považována za nejvíce provokativní a vyzývavý odstín, že ano. Při použití v interiéru údajně zvyšuje nadšení (v tomto interiéru býváte produktivnější). Ovšem pokud trpíte na vysoký krevní tlak, s touto barvou to moc nepřehánějte.

Oranžová přináší energii

Stimuluje mysl i tělo, a pomáhá při fyzických aktivitách. Moderní interiéroví designéři tuto barvu velice rádi využívají například pro fitness účely (schválně zkuste cvičit někde, kde mají stěny natřené na oranžovo). Ne náhodou je to typická barva na obalech jednoho z předních česných výrobců fitness a sportovní výživy. 

Žlutá podporuje pocity štěstí

Žlutá je známá jako stimulátor paměti. Zvyšuje krevní tlak a tepovou frekvenci, ale ne do takové míry jako červená. Pro učebny a pracoviště je to ideální barva, která zaručí potřebnou pozornost a ostražitost. Koneckonců, pokud chcete upoutat nějakým nápisem, žlutá je vždy jasná volba, ať už se jedná o výprodejové letáky nebo důležitá oznámení.

Modrá má relaxační účinek

Modrá má přesně opačné účinky než červená. Působí uklidňujícím způsobem na organismus, snižuje krevní tlak, srdeční frekvenci i dýchání. Proto je oblíbenou barvou všude tam, kde je potřeba vytvořit relaxační efekt. Modrá barva totiž zahání nepohodu, stres a nespavost, působí svěže a mladistvě (především ve světlých tónech).

Fialová je elegantní a ohromující

V sytých odstínech je fialová barva spojována s luxusem. Dotváří v místnosti snovou a inspirativní náladu. Světlejší verze fialové přinášejí do interiéru stejnou uklidňující kvalitu jako modrá, ale bez rizika pocitu chladu.

Pamatujte, že výběr barev je velmi osobní. Vy jste ten, kdo se se zvolenou barvou v interiéru setkává každý den, proto si vyberte odstín, který vyhovuje vašemu životnímu stylu nejlépe. Vaše barva = vaše nálada a vaše myšlenky.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8656816/, (2) www.galaxydraperies.com/psychology-interior-design-decor-affect-emotions







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza těsto

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

195 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat