Jak naložit s vykoledovanými vejci? Připravit se dají i nasladko

Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům. Jsou spjaty s řadou tradic a zvyků, které dodržuje většina lidí z celého světa. Navzdory tomu, že se k víře v Boha hlásí jen 30 procent Čechů, oslavy Velikonoc probíhají ve většině českých domácností. Statistiky tvrdí, že alespoň jeden z tradičních velikonočních zvyků dodržuje devadesát procent českých rodin.

Jiný kraj, jiný mrav. Oslavy Velikonoc mají v různých koutech světa odlišné podoby, všude jsou ale spjaty s jídlem. Například Francouzi si rozdávají barevná vejce, čokoládu, ale i drobné dárky. V Chorvatsku nebo v Polsku zase jídlu nechají žehnat. Rakušané věří, že když snědí vejce, které slepice snesla na Zelený čtvrtek, budou šťastní a zdraví. Češi a Slováci si Velikonoce neumějí představit bez mazance, velikonoční nádivky a chybět samozřejmě nesmějí vykoledovaná vejce.

„K tradičním velikonočním specialitám patří také pokrmy z jehněčího či skopového masa nebo sladké obřadní pochoutky. K těm patří například jidáše z kynutého těsta. Nejčastěji mají podobu různě zamotaných uzlů nebo válečků – mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Naopak symbolem Krista je beránek z piškotového těsta, sypaný cukrem nebo politý čokoládovou polevou,“ řekl Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda. 

Nejstarším doloženým velikonočním pečivem u nás je mazanec. Dříve se připravovával na slaný způsob. Přidával se do něj například strouhaný sýr, telecí nebo uzené maso. Sladká varianta, která je v současnosti běžnější, se v kuchařkách objevila až koncem 18. století. Základem pro oba způsoby přípravy byla vejce. Ta patří do všech velikonočních receptů a jsou součástí řady velikonočních tradic. V Česku pro ně na Pondělí velikonoční vyrážejí s pomlázkou koledníci.

„Po pomlázce řeší řada koledníků nerudovskou otázku ,kam s ním?‘. Většina vajec tak končí v nepříliš nápaditých pomazánkách. Ještě před samotným zpracováním je ale třeba zjistit, zda je vykoledovaná nadílka vajec uvařená nebo ne. Na to existuje snadný trik: pokud koledníci vejce roztočí na stole, vejce natvrdo se točí, syrové naopak nikoli, protože v něm rotuje žloutek,“ poradil Radek David.

Vejce natvrdo přitom nemusí končit jen v klasických pomazánkách, lze je připravit i na sladký způsob. Chutné jsou například vejce politá šodó nebo vejce v mandlové krustě. Pokud ale koledníci dávají přednost pomazánkám, není nutné zůstávat jen u klasiky. Pro přípravu jemné pomazánky je vhodné nejprve utřít žloutky s máslem a následně do nich přidat rozsekané bílky. Potom stačí přidat nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku, uzeného lososa, zakapat trochou citronu a netradiční vaječná pomazánka je na světě.

„Pomazánku je možné ještě vylepšit domácí majonézou. Její příprava je velmi rychlá a snadná a oproti kupovaným majonézám, ve kterých je spousta chemických látek, je výrazně kvalitnější. Stačí dát do šlehače dva syrové žloutky, 150 mililitrů oleje, kapku octa, lžičku hořčice, špetku pepře a soli a vše několik minut šlehat na nejvyšší otáčky. Při šlehání metlou se olej přilévá až nakonec,“ dodal Radek David.

NETRADIČNÍ POMAZÁNKY Z VAJEC

Kyselá vaječná pomazánka
Suroviny:
8 vajec natvrdo, 5 kyselých okurek, 1 cibule, 100 gramů másla, lžíce domácí majonézy, lžíce hořčice, sůl, pepř

Postup:
Žloutky vyšlehejte s máslem, přidejte nasekané bílky a kyselé okurky nakrájené na drobné kostičky. Přidejte cibuli, lžíci hořčice a lžíci domácí majonézy. Osolte, opepřete a uložte na cca tři hodiny do lednice.

Krémová pomazánka s tuňákem
Suroviny:
5 vajec natvrdo, konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžičky sardelové pasty, 150 ml domácí majonézy, sůl, chilli, červená paprika

Postup:
V míse ponorným mixérem spojte tuňáka s vařenými vejci, majonézou, zakysanou smetanou, sardelovou pastou a chilli kořením v hladký krém. Osolte, opepřete a nechte v lednici cca tři hodiny.

RECEPTY VEJCE NA SLADKÝ ZPŮSOB

Vejce natvrdo s šodó
Suroviny:
6 rozpůlených vajec natvrdo, 3 lžíce krupicového cukru, 750 ml mléka, 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk, 1 vanilkový pudink, trocha rumu   

Postup:
Pudink uvařte podle návodu, přidejte do něj více mléka, než je napsáno, a šlehejte do zhoustnutí. Přidejte rum a vanilkový cukr nebo vanilkový lusk. Rozpůlená vejce natvrdo přepulte a položte na nahřátý talíř. Přelijte hotovou omáčkou.

Vejce v mandlové krustě
Suroviny:
4 menší vejce, 250 ml instantní kávy, 400 g cukru, 200 g mandlí, 2 lžíce škrobové moučky, 2 lžíce másla, 1 lžíce smetany, 1 lžička skořice, 3/4 lžičky ztužovače šlehačky, sůl

Postup:
V hrnci zahřejte kávu, přidejte cukr, smetanu, máslo, sůl a ztužovač. Pomalu vařte asi 2 až 3 minuty pod pokličkou. Promíchávejte, dokud směs trochu nezchladne, a přimíchejte skořici. Vejce obalte ve škrobové moučce, rozpulte a položte žloutkem na tác. Polijte směsí z kávy a posypte nadrcenými mandlemi. Dejte na cca tři hodiny do chladu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:30
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:03
407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat