Pomoc, sousedé nás přivedou do blázince!

17.06.2013 | Bydlení a design

Vaří se vám v žilách krev, když vás v neděli v pět hodin ráno probudí ze sna sousedka, která se právě rozhodla uklidit celý byt a řádí u toho jako tajfun? Nebo si váš soused pořídil na zahradu prasata a z úporného zápachu ve vaší romantické vilové čtvrti se vám dělají mžitky před očima? Než se na oba sousedy vydáte s rákoskou, přečtěte si následující článek, který poradí, jak se z bezohledných sousedů dočista nezbláznit.

Nejprve začněte sami u sebe

Dobré sousedské vztahy jsou nad zlato. Přispět byste k tomu také měli svou troškou do mlýna, a sice nejenom vymáhat svá práva, ale mít na paměti i určité povinnosti. O sousedských právech a povinnostech se dočtete v občanském zákoníku v části, která upravuje vlastnické právo.
Dle občanského zákoníku vlastník nesmí:
•    ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku;
•    nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi; 
•    nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek apod.

Stejná práva a povinnosti má jak vlastník nemovitosti, tak spoluvlastník i nájemce.

Spory se snažte řešit domluvou

Někdy je sousedská domluva lepší než tichá nenávist, ba co víc, lepší než otevřená válka. Psychologové radí, pokud se vám něco nelíbí, zkuste si o tom se sousedy promluvit a najít společné řešení. Samozřejmě nesmíte souseda vyhmátnout ve chvíli, kdy je v ráži a nesvolný k jakékoliv debatě.

Když nepomáhá domluva, jdete si tvrdě za svým právem

Domluva však někdy nebývá možná a jakýkoliv pokus o nápravu bývá po zásluze potrestán. Pak nezbývá než nasadit tvrdé zbraně.
Soustavné rušení a znemožnění výkonu vlastnického práva lze vyřešit sousedskou žalobou. Mějte však na paměti, že žaloba musí být konkrétní a nejlepší je, máte-li nějaké svědky. Uzná-li soud žalovaného vinným, pověří ho nápravou dané situace, pokud ten tak neučiní, hrozí mu pokuta ve výši až 100 000 Kč. V takovém případě si asi soused rozmyslí, jestli vám nadále bude obtěžovat život svým bezohledným chováním.

Poraďte se s odborníky

Než ale dojdete k takovému razantnímu kroku, je dobré se poradit s odborníky z oblasti práva i realit, kteří vám mohou dát zajímavé rady a ušetří peníze za zdlouhavé soudy. Nedejte na nesmyslné diskuze mezi laiky, kde vám většinou radí se odstěhovat. Navštivte poradnu M&M realit, kde se můžete inspirovat předchozími případy nebo se zeptat na svůj problém.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné knedlíky s uzeným

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat