Advent je tady! Užijte si krásný předvánoční čas

Nenechte se zlákat jen komercí a užijte si předvánoční čas s rodinou. Těšte se na rozzářené oči vašich blízkých a radost pod vánočním stromkem. O tom by přece Vánoce měly být, o setkávání s rodinou a přáteli.

Co je advent a kdy začíná

Slovo samo pochází z latiny – „adventus“ znamená příchod. Pro děti a ateisty je advent dobou těšení se na Vánoce. Věřící očekávají a těší se na příchod spasitele (Ježíše Krista). Advent začíná 1. nedělí adventní, přesněji mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Konec adventu pak představuje západ slunce na Štědrý večer a očekávání narození Ježíše Krista.

Adventní zvyky

Nezapomeňte na adventní věnec. Každý věnec musí mít čtyři svíčky, každá z nich symbolizuje jednu ze čtyř adventních nedělí. Každou adventní neděli se zapaluje jedna ze svíček. Dnes již jen málokdo ví, že je to vzdání holdu tomu, jehož příchod je očekáván.

Kdysi byly barvy i materiál adventních věnců poplatné církevním zvyklostem. Svícny se zhotovovaly ze smrkového chvojí. I adventní barvy byly dány, první tři týdny fialová, poslední týden růžová. Tomu odpovídá i barva kněžského roucha a takové by také měly být svíčky na věnci, tři fialové a jedna růžová. Fialová znamená barvu pokání a růžová je barvou záblesku naděje.

Dnes si lidé zhotovují adventní věnce z různých materiálů i barev, první adventní neděli děti dostávají adventní kalendáře a otevírají každý den jedno čokoládové okénko.

Čtyři neděle

Dnes už i advent podléhá komerci. Jednotlivé adventní neděle se označují jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Toto označení nemá nic společného s křesťanskou tradicí. Cílem je jen vyvolat v lidech touhu nakupovat. Obchodníci mají v té době prodlouženou otevírací dobu. Letos zapálíme první adventní svíčku 28. listopadu.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat